Soltvadkert újra tervez Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 24. hétfő, 06:33

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet csődjével nehéz helyzetbe került a soltvadkerti, a kaskantyúi és a bócsai önkormányzat, akik a pénzintézetnél vezették számláikat. Jelentős összegek ragadtak benn, a települések mellett sok vállalkozás és magánszemély is fi zetésképtelenné vált. 

A nyár közepére azonban a legtöbben fellélegezhettek, az önkormányzatok bennragadt pénzét kompenzálta a kormány. Lehoczki Ferenc, Soltvadkert város polgármestere mára örömmel mondhatja, minden a megszokott kerékvágásban működik tovább, újra tudnak tervezni, fejleszteni. 

Jó néhány álmatlan éjszakát élt át a város vezetése a nyár beköszöntével. Mint ismeretes, a helyi takarékszövetkezet csődjével a város elveszítette betétjeit, megközelítőleg 200 millió forintot. A lakosság körében lecsillapodtak már a kedélyek?

- Font Sándor és Kerényi János országgyűlési képviselők gyors közbenjárásának és a parlament segítőkészségének köszönhetően két hónapon belül minden 30 millió alatti betétes megkapta a pénzét. A végelszámoló rugalmassága révén pedig az engedményezés lehetőségével élhettek mindazok, akik 30 millió forint feletti betéttel rendelkeztek, oly módon, hogy a „vesztésre ítéltetett összeg” pótlására partnert kerestek egy hasonló összegű hitellel rendelkező személyében, így a pénzükhöz juthattak. A tudomásunk szerint ezzel a megoldással a legtöbben éltek is. A legnagyobb bajban azok vannak, akik a takarékszövetkezeténél (tulajdoni hányadot megtestesítő) üzletrésszel rendelkeztek.

Az önkormányzat is pénzéhez jutott?

- A pillanatnyi sokk után országgyűlési képviselőinknek köszönhetően a kormány biztosította az önkormányzatokat is, hogy a leghamarabbi időpontban élhetünk a pályázati lehetőséggel. Az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatásával július 11-én minden pénzünket pótolta a kormány. Újra tervezhetünk. Július elsejétől üzemeltük be a városháza tetőszerkezetére telepített napelemeket, amelyek a hivatal teljes villamos áram ellátását szolgáltatják. Ez egy Európai Uniós támogatással létrejött fejlesztés, közel 50 millió forint költséggel, melyhez 15 százalék önerőt biztosított az önkormányzat. A megújuló energiát hasznosító berendezést most teszteljük, és ha újabb pályázatot írnak ki, akkor a többi intézménynél is szeretnénk továbbfejleszteni ezt az irányt. Minden fejlesztéssel a költséghatékony működtetést célozzuk meg.

Mi a következő lépés?

- A hivatal fűtéskorszerűsítése, ahol először a külső szigetelést és a nyílászárók cseréjét kell megoldani, majd egy kondenzációs kazánt beüzemeltetni. Itt is kiemelt cél az energiafelhasználás csökkentése, így közel 40-50 százalékos megtakarítást fogunk elérni. A másik nagy terv a közvilágosítás korszerűsítése. A város 18 millió forintot fi zet évente erre a célra, ezt szeretnénk radikálisan csökkenteni, szintén KEOP-os pályázati lehetőséggel, amely lehetőséget biztosítana a város közvilágításának energiatakarékos megoldására. A piactér korszerűsítésére is beadtunk egy pályázatot, melynek elbírálása októberre várható. Pozitív döntés esetén fedett csarnokot építünk a térre, vizesblokk készül, parkolókat alakítunk ki. A fejlesztést közel 50 millió forintos költségvetéssel tervezzük.

Soltvadkertnek eddig saját vízműve volt, május elsejétől azonban a Kőrösvíz Kft-hez integrálódott. Miért volt erre szükség?

- Soltvadkerti ember módján, a végsőkig ragaszkodtunk intézményünk önállóságának megtartásához. A törvényi előírásoknak azonban nem feleltünk meg. Ezért volt indokolt olyan partnert keresni, akihez csatlakozhatunk. A Kőrösvíz Kft. mindenben megfelel a jogszabályoknak, a települési önkormányzatok 100 százalékos tulajdona, így - ami számunkra a legmegnyugtatóbb - az önkormányzatunk jelentős tulajdonhányaddal rendelkezik a gazdasági társaságnál.

A változásból mit érez meg a lakosság?

- A szolgáltatási díjtételek nem változtak a korábbihoz képest. A változás inkább abban tapasztalható, hogy a csekkes befi zetés helyett a vízmű munkatársai fogják a díjakat beszedni közvetlenül a lakosságtól. Kéthavonta minden fogyasztót felkeresnek, ezzel is mélyíteni  szeretnék a kapcsolatot a szolgáltató és a felhasználók között. 

Szeptembertől az evangélikus egyház fenntartásában működik tovább a város egyetlen általános iskolája. Van olyan gyermek, akit utaztatni kell, mert más település állami iskoláját választotta? 

- Vélhetően a gondos - közel két éves - előkészületeknek köszönhetően egyetlen diákot sem kell más településre szállítanunk, mert nem élt a felkínált egyházi neveléssel. Mindenki maradt, diák, tanár, technikai dolgozók egyaránt. Úgy látjuk, ez a változtatás a lakosság körében is elfogadott, jó döntésnek bizonyult. Az iskola egyházi kézbe adásával az idei évben közel 25-30 millió forint marad a város kasszájában. Ez az összeg azonban nem arányosítható a következő évek tervezésénél, hiszen januártól az iskolák fi nanszírozásában  yökeres változások várhatóak. Hosszú távon tehát még nem tudhatjuk, mennyi megtakarítást jelent ez a lépés.

V. Nagy Melinda

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés