Font Sándor: A keleti piacok felé fordulunk Nyomtatás E-mail
2012. május 03. csütörtök, 06:28

Ezúttal is beteljesült a III. Duna-Tisza közi Agrár Expo küldetése – foglalta össze tapasztalatait Font Sándor országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke, a termelő és a fogyasztó közötti, közvetlen kapcsolatra utalva. Az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökét többek között az expo jövőjével kapcsolatos gondolatairól kérdeztük. 

– Előretekintve két alapvető irányvonalban gondolkodunk, nevezetesen a szükségszerű bővítés, másrészt pedig az új kapcsolatok lehetőségeit keresve. 

– Ez azt jelenti, hogy Kína után más potenciális piacok is szóba kerülhetnek?

– Az expo tartalmi elemeinek meghatározásakor szerettünk volna valamiféle pluszt adni a gazdálkodóknak. Ez Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Palkovics Péter, az MVH elnökének jelenlétével egyértelműen megtörtént, hiszen a legmegalapozottabb információkat hozták el Kiskőrösre. A külföldi partnerek megszólítása volt a másik kardinális pont, ami hosszabb távon akár kézzelfogható, gyakorlati hasznot is hozhat az érdeklődők számára. Első ízben Kína került szóba, és a nagykövetség mindjárt a kezdeti lépésnél a legmagasabb szinten képviseltette magát, komoly bizalmat szavazva a rendezvénynek. 

A kilátások máris reményt keltőek, ugyanis a kínaiaktól komoly biztatást kaptunk a kapcsolat folytatására. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a következő évben élénk vállalkozói találkozóvá fejlesszük a megkezdett kapcsolatot, és ennek keretében a magyar termékek iránt komolyan érdeklődő kereskedelmi küldöttség érkezhet Kiskőrösre.

– Milyen irányban keresik a további potenciális partnereket? 

– Mivel a nyugati területek zártságát nehéz áttörni, egyelőre a keleti piacok felé fordulunk. Szóba jöhetnek akár orosz vagy moldáv területek, ahogy Szerbia is. 

– Több alkalommal is említette, hogy az expo kinőtte a sportcsarnokot. Gondolkodnak-e új helyszínben?

– Kétségtelenül kényelmesebb és elegánsabb lenne nagyobb területen megvalósítani a rendezvényt. Most még nincs végleges válaszunk a megoldásra.

– Miben látja annak az okát, hogy míg az elmúlt időszakban sorra eltűntek a régi, nagysikerű kiállítások, Kiskőrösön a bővítés okoz fejtörést a szervezőknek?

– A mezőgazdaság bizonytalan helyzete miatt az elmúlt időszakban csökkent a fizetőképes kereslet a gazdálkodók és a vásárlók körében egyaránt. Ez megmutatkozott az expók iránti érdeklődés csökkenésében is. Sokat tettünk azért kormányzati szinten, hogy megváltozzon a mezőgazdaság helyzete, és sikerült felszámolni számos jelenséget azok közül, amelyek korábban a gazdák termelőkedvét szegték. Eközben azonban eltűntek a Duna-Tisza közéről a régi, nagyhírű rendezvények, expok, kiállítások, vásárok, szakmai konferenciák. Ezt a hiányt ismerte fel Nagy Tamás, amikor elindította a Duna-Tisza közi Agrárexpó szervezését, és partnerre talált a városvezetésben. Sok tényező szerencsés összeesése áll a siker mögött, így például Kiskőrös jó földrajzi fekvése, továbbá a Hazai Termék Kft. csapata, amely elképesztően sokat tesz azért, hogy ez a rendezvény sikeres legyen. 

– Mit jelenthet távlatokban Kiskőrös számára az agrárexpó? 

– Az elmúlt hétvégén ez az alföldi város a gyakorlatban mutatta meg azt, amit a kormányprogram Magyarország egész területére szeretne kiterjeszteni. Kiskőrös neve napokig az országos sajtó érdeklődésének középpontjában állt, és a városhatáron túlról érkező látogatók is magukkal vitték a kellemesen eltöltött órák emlékét. Mindez hosszú távon, és nem biztos, hogy mindjárt látványos módon, de megtérül a város és lakói számára.

Tóth Tímea

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés