Források fejlesztésekhez Nyomtatás E-mail
2012. május 02. szerda, 06:31

A Magyar Fejlesztési Bank vállalásairól, feladatairól és banki szolgáltatásairól tartott tájékoztató előadást az expón Várkonyi Gellért régióigazgató. Ennek során így fogalmazta meg az ország fejlesztési bankjának küldetését: a magyarországi beruházások  finanszírozásával járuljon hozzá a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztési célok megvalósításához. 

Az MFB feladata a magyar gazdaság fejlesztési igényeit alapvetően a tőkepiacokról bevont forrásokkal kielégíteni, részben támogatott, részben piaci kamatozású hitelekkel. Mindezzel a hazai vállalkozások tevékenységének bővítését ösztönözve hozzájárul a  versenyképesség növeléséhez. A vezérigazgató a hitelezési tevékenység ismertetése kapcsán arra biztatta a gazdálkodó szervezeteket, hogy az itt elhangzottak alapján keressék fel számlavezető bankjukat, mert szinte valamenynyi megkötötte a szerződést az MFB-vel, így részt vesznek az adott hitelprogramokban. A fejlesztési bank egyébként a gazdaság minden területén jelen van a vállalkozóktól, agrárvállalkozóktól a lakosságon át az önkormányzatokig. 

Várkonyi Gellért ezúttal az agráriumot érintő programokra tért ki. A hitelprogramok egyik legnagyobbika az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram. Fő területei között szerepel a mezőgazdasági termékek elsődleges előállítása céljából végrehajtott és a fiatal mezőgazdasági termelők tevékenységének megkezdéséhez szükséges beruházások, és a projektkiegészítő hitel. Ezek döntően államilag támogatottak, ami a kamatban jelenik meg. A vezérigazgató itt arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy minden projektnél létezik egy támogatási intenzitás, amit nem lehet túllépni. Ezért érdemes az elképzelésekhez úgynevezett allokációt végezni, azaz összerendezni a forrásokat. A negyedik agrárforrás hitel a verseny és növekedésre képes vállalkozások tőkehelyzetét erősíti.

Az agrárágazatot érintő forgóeszköz hitellel kapcsolatban  elhangzott, hogy a feltételek jelenleg módosítás alatt állnak, így rövid időn belül tenyészállat vásárlásra is használható lesz ez a lehetőség. A vezérigazgató összefoglalóját követően Balogh Éva, az RFH Zrt. regionális leányvállalata, a Dél- Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.  vezérigazgatója ismertette, hogy miben tud a gazdák, mezőgazdasági vállalkozások segítségére lenni az általa vezetett társaság. A vezérigazgató elmondta, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. katalizátorként vesz részt a régió gazdasági, társadalmi és  kulturális életében, közvetíti a regionális fejlesztési törekvéseket, és aktív szerepet vállal térségfejlesztési programok kialakításában. Balogh Éva külön felhívta a figyelmet a projektforrás menedzselési tevékenységükre, melynek keretében a vállalkozások megvalósításra váró ötleteikkel keresik fel őket, a fejlesztési zrt. pedig adott esetben tőkéstársként beszáll a cégbe. Erre másfél milliárd forint forrás áll a társaság rendelkezésére. 

Az összeg visszatérítésének – kedvező feltételek és kamatozás mellett – öt év alatt kell megtörténnie. – Jó hír a vállalkozók számára, hogy a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. elnyerte az akkreditációs címet tanácsadás tekintetében, így a vállalkozások ezeket a tanácsadási szolgáltatásokat 50 százalékos uniós támogatás mellett vehetik igénybe – mondta el a vezérigazgató. A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt. ügyfélszolgálati irodával egyelőre csak Szegeden rendelkezik, de hamarosan megyei ügyfélszolgálatok is létesülnek. Addig is infó a www.delalfoldizrt.hu oldalon.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés