Get Adobe Flash player
Kiskőrös gazdasága talpra állt Nyomtatás E-mail
2012. március 07. szerda, 07:40

A lakossági fórumokra hívja Domonyi László polgármester a kiskőrösieket, ahol tájékoztatást ad a város gazdasági helyzetéről, összegzi az elmúlt év eredményeit és az idei esztendőre vonatkozó terveket, majd válaszolt a felmerülő kérdésekre.

Mint azt hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a büdzsé szűkös, legfőbb céljuk a település kötelező feladatainak maradéktalan ellátása, az intézmények működésének biztosítása. Kiemelte, hogy a 2012-es esztendő költségvetésének összeállításakor a hiány nélküli tervezésre kellett minden figyelmüket összpontosítani. Ez sajnos az önként vállalt feladatok lecsökkentésével járt, így az egyesületek, civil szerveződések támogatása a minimálisra csökkent. 

Mint azt a polgármester hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a nehézségek ellenére Kiskőrös gazdaság talpra állt. Az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került településeknek juttatott állami támogatás mellett a komoly iparűzési adóbevételnek is köszönhető, hogy a város költségvetése helyrebillent. 

A városvezető részletezte a 2013-as esztendő önkormányzati átszervezésének várható sarkalatos pontjait. Mint mondta, szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen városunk továbbra is a környező települések központjaként fog működni, mint járásszékhely, s ez minden szempontból előnyös lesz a számunkra. Beszélt az oktatási rendszer átalakulásáról is. A város költségvetését nagymértékben tehermentesíti, hogy az Árpád úti óvoda, a Petőfi iskola és a gimnázium ötvenéves fenntartási szerződéssel egyházi kézbe kerül. Ezzel a lépéssel az iskolákat megmentették a városnak, hiszen így nem kell félni attól, hogy mint kis oktatási intézmények, megszűntetésre kerüljenek. 

A polgármester megemlítette, hogy a kevés pénz ellenére a fejlesztéseket nem adják fel. Épül a Kossuth utcai 1500 négyzetméteres, modern eszközökkel felszerelt egészségház, amely régi igénye a városnak. Itt nem csak a járóbeteg szakrendelések, hanem a tüdőgondozó, a laboratórium és a reumatológia is helyet kap majd. Ez mintegy 550 millió forintos beruházás, melynek része a közel 140 milliós műszerfejlesztés. 

55 millió forintot fordítanak a művelődési ház felújítására is. Egy 430 milliós és egy 240 milliós sikeres projektek köszönhetően kiépül a városi kerékpárút-hálózat. 

Megkezdődik a városközpont rekonstrukciója is, felújítják a Kossuth, az Árpád, a Sárkány József, a Munkácsi, a Rákóczi, a Baross, és a Szendrey utcákat. Erdőtelek és az Izsáki út vasúton túli részének becsatlakoztatásával egy 486 milliós projekttel befejezik a szennyvízhálózat kiépítését, modernizálják a szociális otthont, felújítják a Batthyány utcai óvodát, a közmunka program segítségével pedig karbantartják a járdákat. - Szép lassan haladunk előre, és közben igyekszünk mindenkit kiszolgálni - mondta Domonyi László. 

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés