Get Adobe Flash player
Biztosítás: Egyedi igények Nyomtatás E-mail
2011. május 11. szerda, 09:30

Csapda az apró betűben?

Elgondolkozott már azon, hogy a biztosítási szerződésekből kifolyólag bíróságra kerülő ügyek hány százaléka múlik az úgynevezett „apró betűkön” és kis csillagokon? Amikor megköti a biztosítási szerződést, Ön mire figyel oda? Részletekbe menő tájékoztatást kér, és addig nem nyugszik, míg minden körülménnyel és lehetséges élethelyzettel tisztába nem kerül?

Bármennyire is nagy fáradtsággal jár és bármennyire is sok időt vesz igénybe, megéri odafigyelni a szerződéskötésnél.


Általános szerződési feltételek


Egy-egy biztosítási szerződés megkötésekor a konkrét, egyedi szerződés mögött az Ön által választott biztosító társaságnak az adott biztosítási ágazatra vonatkozóan kidolgozott általános és különös szerződési feltételei húzódnak meg. Jogi nyelven megfogalmazva az általános szerződési feltétel az a szerződési feltétel, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg.

Amint ebből a néhány sorból is látható, az általános szerződési feltételt a biztosító társaság egyedileg határozza meg, és az összes biztosítási szerződésre általános jelleggel alkalmazza, mégpedig abból a célból, hogy a konkrét, az ügyfél egyéni igényeinek megfelelően, személyre szabottan megkötött biztosítási szerződés mögött legyen egyfajta „háttérjoganyag”, ami kitér azoknak az eseteknek a szabályozására is, amiket az egyedi biztosítási szerződés megkötésekor nem beszéltek meg a szerződő felek részletesen.


Hozzátartozónál kizáró?

Gondolná Ön, hogy bizonyos esetekben a hozzátartozói viszony kizáró ok lehet a biztosító társaság felelősségének beálltára vonatkozóan? Konkrétumok megjelölése nélkül elmondható, hogy ha Ön szakmai felelősségbiztosítást kíván kötni, akkor Önt nagy valószínűséggel a biztosító társaság tájékoztatni fogja a biztosítási díjakról, a megkötendő szerződés előnyeiről és hátrányairól.

Azonban - amint az már előfordult - nem kap tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy amennyiben Ön esetleg hibázik, akkor nem számíthat arra, hogy a biztosító a hiba folytán keletkezett kárt Ön helyett megtérítse akkor, ha ezt a munkát a hozzátartozója részére végezte megbízási szerződés alapján. Ilyenkor sokszor nincs mit tenni, figyelemmel arra, hogy ez a felelősséget kizáró ok a szerződési feltételek között szerepel. Ekkor már hiába állítja, hogy a kizáró feltétel létéről valójában nem is tudott. „Nem is tudott? De hát aláírta a biztosítási szerződést…”- hozza majd fel érvként Önnel szemben a biztosító.


Apró betűk szakértői!

A szerződési feltételekkel „mindössze” annyi a probléma, hogy apró betűsek, viszonylag hosszúak és egy jogi egyetemet nem végzett ember számára nagy valószínűséggel érthetetlenek. Nyilvánvalóan Ön nem azzal kívánja tölteni értékes idejét, hogy a biztosítási feltételeket próbálja értelmezni hosszú órákon, akár napokon keresztül.

Létezik ennél lényegesen egyszerűbb megoldás is: bízza rá a biztosítási feltételek ismeretét és az Ön konkrét esetére való alkalmazását egy olyan emberre, akinek egyébként is ez a feladata. Munkatársaink a több biztosító társaság által kínált lehetőségek közül örömmel segítenek megtalálni az Ön egyedi igényeinek leginkább megfelelő konstrukciót.



Fuchs Tibor
Az Ön szakértő partnere
Biztosító Iroda Petőfi tér 9.
78/514-083

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés