Évente 10-15 lakás Nyomtatás E-mail
2011. május 09. hétfő, 13:45

Az elmúlt évek gazdasági nehézségei és a banki hitellehetőségek csökkenése a lakáspiacon is érezhetők. A felmérések szerint hazánkban 2009-2010-ben az előző évekhez képest drasztikusan kevesebb új társasházi lakás épült, idén azonban kismértékű fellendülés már tapasztalható.


Amennyiben a lakásépítés élénkítésére ösztönző kormányzati lépések, az energiatakarékos épületekre jó pályázati kiírások lennének és a bankok a jelenleginél kedvezőbb hitelkonstrukciókat dolgoznának ki – talán nagyobb lenne az érdeklődés az új lakások iránt - mondja Hajnal László építési vállalkozó.

- Kiskőrösön nem nőnek ki gombamód a társasházak, annak ellenére, hogy lennének beépítésre való telkek – elemzi a helyzetet a vállalkozó. - Évente mintegy tíz-tizenöt új lakás találhatna gazdára. Ez a szám ennél jóval nagyobb lehetne, ha többen tudnának hitelt felvenni, de a bankok nagyon óvatosak.

Mekkora lakások a leginkább kelendők?
- A legnagyobb kereslet a 40-70 négyzetméter közötti alapterületű lakások iránt van. A tapasztalatom szerint egy ekkora lakás rezsijét a hiteltörlesztések mellett ki tudják szorítani az emberek. Az egyedi igényektől függően a négyzetméterár 190-230 ezer forint között mozog, ez is behatárolja az elképzeléseket.

Mit kérdeznek a lakásról a vásárlók?

- Sokan keresnek teraszos lakást, hogy ezzel is növeljék a lakás területét és jó időben a szabad levegőn tudjanak pihenni. Fontos a várható rezsiköltség is, ezért érdeklődnek, hogy milyen energiatakarékos, modern építőanyagok felhasználásával épül a társasház. Ez lényeges előny a használtlakásokkal szemben.

A lakás beosztása is lényeges, ezért a válaszfalak helyét már a leendő tulajdonossal együtt tervezzük. A legtöbben azt kérik, hogy a konyha, az étkező és a nappali egy légteret alkosson és mindemellett egy-két hálószobát alakítsunk ki.

Milyen fűtési lehetőséget kérnek?
- A pár évvel ezelőtti gázellátási problémákra tekintettel az alternatív fűtési megoldások kiépítését is szem előtt tartják a lakásvásárlók. Az energiahordozók ármozgása kiszámíthatatlan, az emberek szeretik bebiztosítani magukat. Ennek érdekében igény szerint a központi fűtés mellett tartalék kéményeket is beépítünk, hogy a későbbiekben vegyes tüzelésű kályhákat is üzembe tudjanak helyezni.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés