Újabb fejlesztések az Agro Line Kft-nél Nyomtatás E-mail
2011. május 09. hétfő, 09:59

Kiskőrös legnagyobb helyi adót fizető cégeinek sorában a harmadik volt 2010-ben az Agro Line Kft. Tóth Lászlót, a több mint száz főt foglalkoztató társaság ügyvezető igazgatóját a tervek és eredmények mellett a helyi kapcsolatokról is kérdeztük.


Milyen hatással volt a gazdasági válság a cég eredményeire?

- Míg 2008-ban a társaság termelési értéke megközelítette a 2 milliárd forintot, addig a válság érzékelhető volumencsökkenést eredményezett. 2010 második felétől azonban a fellendülés jeleit tapasztaljuk.

Az Agro Line Kft. csaknem két évtizede meghatározó szereplője és alakítója a kiskőrösi térség gazdasági arculatának. Milyen fontos állomásokat tartanak számon ez idő alatt a társaság fejlődésében?
- A céget 1992-ben magánszemélyek alapították, és máig teljes egészében magyar tulajdonban van. 1993. január 1-jén, a mezőgazdasági gépeket előállító Agrikon privatizációja után kezdte meg működését, 13 fővel. Kezdetben egy bérelt üzemcsarnokban saját tervezésű talajművelő gépeket gyártottunk és értékesítettünk, valamint az Ikarus Autóbusz Gyár beszállítói voltunk.


1993-ban kerültünk kapcsolatba a svájci IGV külkereskedelmi céggel, és ez az együttműködés német és svájci megrendelőket hozott. Kapacitásunk 90 százalékát ma is mintegy tíz nemzetközileg ismert és elismert külföldi partnerünk megrendeléseinek kielégítése teszi ki. A rendkívül kiélezett piacon alacsony költségszint mellett, a lehető legmagasabb minőség elérésére törekszünk. Tevékenységünk átfogja a gépgyártás területét az egyszerű hegesztett szerkezetektől a komplett megmunkált, festett, szerelt, bonyolult termékekig.


Milyen üzleti filozófia áll a húsz éves, kiegyensúlyozott fejlődés mögött?
- A hosszú távú eredményes működés érdekében törekszünk mindig a jövőbe tekinteni, ami folyamatos gazdasági, technológiai fejlesztésekben ölt testet. Jelenleg több mint 10 ezer négyzetméter üzemcsarnokkal és 1000 négyzetmétert meghaladó fedett raktárral rendelkezünk, és az elmúlt évek beruházásai nyomán a csúcstechnológiát képviselő gépekkel – CNC vágógépek (lézer, plazma, láng), CNC élhajlítók, robottechnika és CNC megmunkáló központok – dolgozunk.


Jelenleg egy 2000 négyzetméteres csarnok építési beruházása folyik, aminek az átadását az év végére tervezzük. Még az idén szeretnénk uniós források segítségével megépíteni az új festőműhelyt, ahol a legmagasabb szintű minőségi követelményeket is teljesíteni tudjuk, valamint egy nagyobb méretű CNC megmunkáló központ beszerzése is a tervek között szerepel.

Az állandó magas minőség érdekében 2004-től alkalmaztuk az ISO 9000:2001-es minőségbiztosítási rendszert, amit 2010-ben az ISO 9000:2009-es rendszer váltott fel. Tavaly szereztük meg az ISO 3834-2-es hegesztési minősítést is. 2009 tavaszán a svéd SSAB cég kiváló HARDOX (kopásálló lemez) felhasználónak minősítette a céget, ami lehetővé teszi, hogy a „HARDOX in my body” védjegyet használjuk.

Mióta 2008-ban jogutódlással megvásároltuk az Agrikon Kiskőrösi Gyárát, az Agro Line ismét foglalkozik talajművelő gépek gyártásával és értékesítésével. A termékválasztékot 2010-ben két új fejlesztésű kombinátorral bővítettük. A gépek rendkívül jó teszteredményeket értek el, ezért idén tavasszal megkezdtük a gyártásukat és forgalmazásukat.


Milyen helyi kapcsolatokra épít a cég?
- Társaságunk jelenleg 115, többségében kiskőrösi szakembert foglalkoztat, ebből 15 diplomás mérnök és közgazdász, a többiek pedig lakatos, hegesztő, forgácsoló és festő szakmunkások. A szakember utánpótlás cégünknél központi kérdés, ezért kiemelt feladatként tekintünk szakemberképzésre.

Jó kapcsolatot ápolunk a Wattay Szakiskolával, ami a folyamatos utánpótlás záloga. Jelenleg is hét ipari tanulót foglalkoztatunk. Korszerű gépeken, képzett szakemberek segítségével biztosítjuk számukra, hogy gyakorlati idejük alatt elsajátítsák a szakma alapjait.

A cég folyamatosan beruházásai és fejlesztései a jövő megalapozását szolgálják. Milyen külső, Önöktől független tényezők befolyásolják ennek sikerét?
- Nagy szükség volna rá, hogy a fizikai termelő munka visszanyerje régi rangját a fiatalok körében. Ez alapvető feltétele annak, hogy a közép-távoli jövőben is lehessen gépgyártásról beszélni Magyarországon.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés