Kereskedő pácban Nyomtatás E-mail
2011. április 15. péntek, 10:31

Iparjogvédelmi jogok megsértésének vétségében bűnösnek találta a kiskőrösi bíróság azt a helyi férfit, aki a cége által gyártott és forgalmazott szeszes italokon illetéktelenül használta a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac kifejezést.


A bíróság büntetőeljárás keretében vizsgálta az esetet, amelynek során ítéletében egy év próbára bocsátást szabott ki a vádlottra, továbbá az eljárás során felmerült költségek megtérítésére kötelezte a férfit. A kiskőrösi kereskedő cégén keresztül szeszesitalokat gyártott és forgalmazott, amelyeken a védett földrajzi árujelzőnek minősülő cognac megnevezést fonetikus magyar átírással használta.

Az Európai Parlament és Tanács szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló EK rendelete szerint a cognac kifejezés csak Franciaországból származó borpárlatok esetében használható. Az árujelző jogosultja a Nemzeti Konyakszövetség (Bureau National Interprofessionel Du Cognac), amelynek jogait a bíróság döntése szerint a vádlott megsértette. A magyar kereskedő és a Nemzetközi Konyakszövetség peren kívül egyezett meg az anyagi kár rendezéséről, így a kártérítés ügyében polgári peres eljárás nem indult.

Az ügyben elkobzott több száz liter szeszesital, továbbá ezek tárolására szolgáló üvegek a bíróság határozata szerint visszakerülnek a tulajdonoshoz, azzal a kitétellel, hogy a jogsértő címkézést azokról el kell távolítani.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés