Get Adobe Flash player
A szőlő és a bor becsülete Nyomtatás E-mail
2011. április 05. kedd, 14:13

A városnak és a Kiskőrösről származó termékeknek egyaránt létszükséglet volna a marketing – szögezte le Takács László, térségi vezető falugazdász, a mezőgazdasági termelés és a szőlészet-borászat aktuális helyzetéről, problémáiról szóló, de a megoldás lehetőségeit kutató tájékoztatójában.


A szakember úgy véli, hogy mindenkinek, aki szőlővel és borral foglalkozik ebben a térségben, meg kell küzdenie az előítélettel. Ezzel a visszahúzó erővel pedig csak kitartó munkával, közösen vehetik fel a harcot a helybéliek.  

A mezőgazdaság, valamint a szőlő- és bortermesztés válságának okai szerteágazóak. A falugazdász szerint az eddig hagyományszerűen szőlővel foglalkozók és a szőlők egyaránt kiöregedtek, megindult a leépülés, parlagosodik a határ, rengeteg az eladó terület. Mindezek ellenére Kiskőrös közvetlen környezetében megindult egyfajta koncentráció, és lassan ugyan, de nő azoknak a száma, akik nagyobb területen gazdálkodnak.

Az elaprózott birtokrendszerből és a fajták sokféleségéből adódóan (91 szőlőfajta van Kiskőrösön!) egyetlen termelő sem tud jelentős árumennyiséggel megjelenni a piacon. Éppen ezért hangsúlyozta Takács László az összefogás és tartós kapcsolatok alapján történő értékesítés fontosságát.

Szerinte célszerű lenne társulást létrehozva erdőt telepíteni a parlag területeken, hogy azok ne szennyezzék a területet és rontsák a városképet. Ugyanakkor hatékony termelői érdekképviseletre lenne szükség országos és helyi szinten egyaránt. Jó lenne, ha a város rendelkezne saját mezőgazdasági koncepcióval, és Takács László szerint nagy szükség volna vezérfajtára is. Ezt a szerepet betölthetné például az Kadarka. 

Ezzel Domonyi László polgármester is egyetértett, aki beszámolt arról, hogy a régi kiskőrösi Kadarka megmentésére akciót indított a város, a Boranal Kft-vel karöltve. Gyűjtik a nagy múltú ültetvényekről a szőlővesszőket, amit szaporítva jelentősebb kadarka ültetvényt szeretnének létrehozni.

Szentpéteri Attila bizakodóan nyilatkozott a jövőt illetően. Szerinte a termesztés nehezedő körülményei miatt a mezőgazdasági termékek a jövőben felértékelődnek. Egészséges magyar élelmiszerrel ellátni a magyar igényeket, a felesleget pedig jó áron értékesíteni a szomszédos országokban szerinte reális jövőkép. Emlékeztetett arra, hogy jó áron mutatkozik külföldi kereslet a lédig borra is, ami a térség kuriózumainak – mint például a Cserszegi fűszeres – felértékelődését indíthatja el.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés