Bajba került hitelesek Nyomtatás E-mail
2011. március 21. hétfő, 14:51

Április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium, majd megkezdődhetnek az addig felfüggesztett eljárások. Kiskőrösön is több lakástulajdonos kerülhet nehéz helyzetbe, ha családon belül nem tudják megoldani lakhatásukat.
A szakemberek szerint csak elenyésző számú ügy végződik elárverezéssel. Két hónapjuk van felkészülni azoknak a családoknak, akik a megnövekedett törlesztő részletek miatt, vagy a szolgáltatói díjak kifizetésének elmaradása miatt kerültek bajba. Mi lesz azokkal, akikre banki vagy közüzemi tartozásaik miatt kilakoltatás vár? Ennek jártunk utána.

A szakemberek több mint százezer lakást, illetve tulajdonost minősítettek menthetetlennek. A hajlék nélkül maradók száma akár az egymilliót is elérheti, olvasható a különböző politikai nyilatkozatokban.
Megkérdeztük a helyi bankokat, melyek megerősítették, hogy mindent elkövetnek az ügyfelekkel történő egyezségért. Csak azzal nem tudnak eredményesen tárgyalni - mondták - aki nem is akar.

A végrehajtói kamara tájékoztatása szerint csalóka az a kép, ami az országos médiában megjelenik. Korántsem kerülhetnek annyian utcára, mint a politikai szereplők állítják. Hónapok óta rémhírkeltés folyik az országban, feltételezve, hogy évente 300 ezer ügyet indítanak a bankok vagy önkormányzatok. Ebből mintegy ötezer kerül véglegesen végrehajtásra. Ám ennek is csak egy százaléka végződik kilakoltatással. Ma már annyi módja van a megegyezésnek, hogy valóban csak az kerül utcára, akivel megállapodni képtelenség. A többség belátó, és konstruktív a bankjával szemben.

- Kisebb lakásba költöznek, esetleg albérletet vesznek igénybe – nyilatkozta Szászti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke.
Az elárverezett ingatlanok új tulajdonosai - mondhatni - azonnal tulajdonba veszik a házat, kérik a kiürítését. Ritkán fordul elő az a helyzet, hogy hosszabb-rövidebb ideig megtűrik a volt tulajdonost, persze bérleti díj ellenében. Csakhogy az alacsony életszínvonalon élő, munka hiányában főként a családi pótlékra, önkormányzati segélyre alapozó lakosoknak ez nem jelent megoldást. Főként az ilyen családok fognak majd önkormányzati segítségre szorulni.

- A lehetőségek ugyanakkor nagyon korlátozottak. Az önkormányzatnak szociális rászorultság alapján bérbe adható szabad lakása pillanatnyilag nincs is. Átmeneti otthon pedig nem áll rendelkezésre – mondta Szedmák Andrea az önkormányzat kommunikációs referense.

A kormány segítséget helyezett kilátásba a Nemzeti Eszközkezelő felállítása révén. A szervezet célja, hogy az állam segítséget nyújtson azoknak, akik nem képesek visszafizetni lakáshiteleiket. Hozzáteszik azonban: az első lépés nem az eszközkezelés, hanem az, hogy a bankok megegyezzenek a bajba jutott ügyfelekkel.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés