Get Adobe Flash player
Természetes csodaszer a Homoktövis Nyomtatás E-mail
2011. március 02. szerda, 13:54

Vannak méltánytalanul elfeledett gyógynövényeink, ilyen például a homoktövis, pedig jótékony hatását már széles körben bizonyította.


Nagyanyáink nem tudták, hogy C-vitamin tartalma tízszer magasabb, mint a citromnak, de látták, hogy ha rendszeresen fogyasztják, elkerüli őket a betegség.

Winter István és felesége Jutka kétszáz cserjét telepített parlagon heverő földjükre, hogy bármikor kéznél legyen a csodaszer, miközben nyugdíjkiegészítő lehetőséget is nyújt a homoktövis termesztés.


- Úgy kilenc évvel ezelőtt hallottam a rádióban először a homoktövisről - meséli a kezdetekről István. - Hallgattam a sok jó hatást, amit soroltak, hogy a növény bogyóinak van a legmagasabb E vitamin és karotin tartalma és a cserjéket nem kell kapálni, metszeni, csak szüretelni. Gondoltam is rögtön, hogy ez az én növényem.


Valóban ennyire igénytelen a homoktövis?
- Rendkívüli az alkalmazkodóképessége, a talaj iránt pedig egyáltalán nem igényes, leginkább a homokot kedveli. Bírja a szélsőségeket, a nyári napfényt szereti és elviseli a kemény fagyokat is.

Mit csinálnak a bogyókkal?
- Nagy részét eladjuk, de mi magunk a család többi tagjával és a rokonokkal sokat fogyasztunk belőle. Amit nem eszünk meg azonnal, az megy a hűtőládába. Így télen is tudunk belőle ivólevet préselni. Egyébként étrend-kiegészítő termékeket, gyümölcslevet, dzsemet, de még bort is készítenek belőle.

Valóban csodaszer?

- Tapasztalatunk szerint igen. A gyulladások kiváló ellenszere, de erősíti a központi idegrendszert, tehát jó a depresszió ellen.

Táplálja a hámsejteket, így késlelteti az öregedési folyamatot, erősíti az immunrendszert, gátolja a hajhullást és a rosszindulatú daganatok fejlődését, enyhíti a sugárterápia okozta károsodásokat, rosszulléteket.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így lassítja az érelmeszesedés kialakulását, emellett zsírbontó, így fogyókúrázóknak is kiváló.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés