Vannak méltánytalanul elfeledett gyógynövényeink, ilyen például a homoktövis, pedig jótékony hatását már széles körben bizonyította.
Nagyanyáink nem tudták, hogy C-vitamin tartalma tízszer magasabb, mint a citromnak, de látták, hogy ha rendszeresen fogyasztják, elkerüli őket a betegség.
Winter István és felesége Jutka kétszáz cserjét telepített parlagon heverő földjükre, hogy bármikor kéznél legyen a csodaszer, miközben nyugdíjkiegészítő lehetőséget is nyújt a homoktövis termesztés.
- Úgy kilenc évvel ezelőtt hallottam a rádióban először a homoktövisről - meséli a kezdetekről István. - Hallgattam a sok jó hatást, amit soroltak, hogy a növény bogyóinak van a legmagasabb E vitamin és karotin tartalma és a cserjéket nem kell kapálni, metszeni, csak szüretelni. Gondoltam is rögtön, hogy ez az én növényem.
Valóban ennyire igénytelen a homoktövis? - Rendkívüli az alkalmazkodóképessége, a talaj iránt pedig egyáltalán nem igényes, leginkább a homokot kedveli. Bírja a szélsőségeket, a nyári napfényt szereti és elviseli a kemény fagyokat is.
Mit csinálnak a bogyókkal? - Nagy részét eladjuk, de mi magunk a család többi tagjával és a rokonokkal sokat fogyasztunk belőle. Amit nem eszünk meg azonnal, az megy a hűtőládába. Így télen is tudunk belőle ivólevet préselni. Egyébként étrend-kiegészítő termékeket, gyümölcslevet, dzsemet, de még bort is készítenek belőle.
Valóban csodaszer? - Tapasztalatunk szerint igen. A gyulladások kiváló ellenszere, de erősíti a központi idegrendszert, tehát jó a depresszió ellen.
Táplálja a hámsejteket, így késlelteti az öregedési folyamatot, erősíti az immunrendszert, gátolja a hajhullást és a rosszindulatú daganatok fejlődését, enyhíti a sugárterápia okozta károsodásokat, rosszulléteket. Csökkenti a vér koleszterin szintjét is, így lassítja az érelmeszesedés kialakulását, emellett zsírbontó, így fogyókúrázóknak is kiváló.
|