Get Adobe Flash player
Nem lesz drágább a hús Nyomtatás E-mail
2011. február 14. hétfő, 12:17

Egyáltalán nem kizárt, hogy rövid időn belül emelkedni fog a sertéshús és a baromfihús ára az üzletekben - mondják a szakemberek közül jó néhányan. Mi a helyzet Kiskőrösön? Marad, növekszik, vagy - sajnos ez a legvalószínűtlenebb - csökken a következő hetekben a hús ára a városban?


- A baromfitenyésztők a belvíz okozta magas takarmányárak miatt kénytelenek emelni az hús árát, ez azonban nálunk még nem érzékelhető – nyugtat meg minket Jarjabka Jánosné Zita a piactéri baromfibolt tulajdonosa. Hozzátette: az ő áraik már néhány éve változatlanok.

Az egész tyúknak 525 forint kilója, a csirkének 750, a csirkeszárny 645, a far-hát pedig 260 forint. Kacsanyakból is tudnak olcsóbb árut kínálni, 292 forintért. De gyönyörű a pecsenye kacsacomb 1511 forintért. Csak és kizárólag minőségi magyar árut kínálnak, évek óta azonos beszállító által. Közvetlenül termelőtől a szigorú szabályok miatt nem vásárolhatnak, ám a baromfi vágóhídon keresztül igen.

Az árakra visszatérve: Jarjabkáné Zita elmondta, bár a beszállítói árak folyamatosan emelkednek, ők mégsem terhelik ezt a fogyasztókra.
- A vásárlóknál egyre kevesebb a pénz, sokan keresik az olcsóbb, de minőségi árukat. Amíg tudjuk, tartjuk a tavalyi árakat – hangsúlyozta Zita.

- A sertéshússal is hasonló a helyzet. Sőt! A felvásárlói árak csökkentek az utóbbi hónapban – nyilatkozta lapunknak Turancsik László a Hazai-Hús Zrt. vezetője. A külföldi dioxinmérgezés miatt pedig a keresletben fellendülést várható – tette hozzá, mert a tudatos vásárlók keresik a megbízható minőséget.

A Hazai Hús ugyanis abban a szerencsés helyzetben van, hogy saját alapanyagból dolgozik, így a takarmányárak növekedése később érzékelhető az üzletben. Egyelőre tartják az árakat, a konkurencia miatt erre más lehetőségük nincs is. Az ügyvezető úgy véli, a legfontosabb az lenne, ha a tudatos vásárlás szélesebb körben hódítana. Akkor ugyanis ki lehetne szorítani a silány minőséget kínáló multikat a piacról.


- Több vágóhíddal is kapcsolatban vagyunk, de egyikük sem jelezte a sertéshús árának emelkedését- mondja Bárány Antal, a Piactéri Húsbolt vezetője. Most kerülnek pácba a húsvéti sonkák, úgyhogy minden bizonnyal már tudnánk arról, ha felmenne a hús ára. Ha lenne is hiány élőállatban, azt külföldről pótolni fogják. A marhahús árát sem tervezik már tovább emelni, annak ellenére, hogy a törökök nagy tételben kaptak engedélyt a felvásárlásra. Az azonban még kérdés, hogy jövőre honnan lesz takarmány, mivel az őszi vetés szinte mind kirohadt, tavasszal pedig nagy valószínűséggel csak kevés területet tudnak majd megművelni és bevetni a magas belvíz miatt.

vnm/bzs

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés