Kritikus belvízhelyzet Kiskőrösön Nyomtatás E-mail
2011. február 10. csütörtök, 13:36

Szinte folyamatosan dolgoznak a tűzoltóság szivattyúi – tudtuk meg Paksi Dénestől, Kiskőrös Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága parancsnokától.


Az alezredes elmondta, hogy a város több pontján is kritikus a helyzet a talajvízszint emelkedésének következtében, azonban az ő segítségük is csupán „tüneti kezelés”, ami pillanatnyi megoldást hoz.
- Az alapvető problémaforrás, hogy 2010-ben a térségben szokásos, átlagos 550 mm helyett 1200 mm csapadék esett. Ez pillanatnyilag is itt van a talajban, ami nem képes több csapadékot elnyelni. Mivel a talajvízszint az egész város alatt magas, valójában hiába szivattyúzunk, mert a víz néhány óra elteltével visszaszivárog.


Négy darab nagyteljesítményű átemelő szivattyúnk van, és hozzá megfelelő mennyiségű tömlő. Sokszor azonban ha el is tudnánk szivattyúzni a vizet, nincs hová. A mi eszközeinkkel egy nyári záport követően hathatós segítséget tudunk nyújtani, azonban az általános talajvízszint emelkedést nem lehet ellensúlyozni.

Ilyen körülmények között mikor indokolt a szivattyúzás?

- Elsősorban azokon a helyeken avatkozunk be, ahol az épület, vagy a melléképület veszélyben van, összedőléssel fenyeget. Az elmúlt évben több mint 300 esetben vonultunk ki vízszivattyúzásra Kiskőrösön és közvetlen környékén. A pincékből a lakosság határozott kérésére sem szivattyúzzuk ki a vizet.

Ennek az az oka, hogy az újra beszivárgó víz alámoshatja az épület alapjait, tovább fokozva a károkat. Az épület ugyanis megrepedhet, megsüllyedhet. Inkább hagyni kell a pincében a vizet, és kivárni a vízszint csökkenését.  

Hol vannak a városban különösen kritikus pontok?
- Már évek óta fennálló probléma Erdőtelken a csapadékvíz elvezetése, ami a geológiai adottságok miatt – egy kis teknőben fekszik a település – nehezen oldható meg. A Madách utca, a Kertész utca és a Szabadkai utca térségében pedig különösen nagy számban fordul elő a kertvégekben felhalmozódó talajvíz.

Ezeknek a tavacskáknak a száma megközelíti a 30-at a városban, és az alacsonyabban fekvő kertekben ellehetetleníti a mezőgazdasági termelést és a kiskerti veteményezést.

A belvíz helyzet a januári testületi ülésen is szóba került. Szabóné Lovász Márta képviselő asszony kérdésére Domonyi László elmondta, hogy gyakorlatilag minden körzetben komoly gondok vannak. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a város belvízelvezető rendszerének négyötöde engedélyes tervvel rendelkezik, és fennmaradási terv van a belvízelvezető rendszerre.

Egy mérnöki iroda már dolgozik azoknak a kritikus pontoknak a megoldásán, ahol most a belvíz egyértelműen megmutatja a hibát, és a maradék egyötöd részt is hamarosan felmérik. Ezt követően minden lehetséges támogatási lehetőséget meg kell szerezni a meglévő tervek megvalósítására. Kiskőrösön azért is rendkívül fontos a belvízelvezető rendszer teljes és tökéletes kiépítése – hangsúlyozta a polgármester – mert egy-egy nagy esőzésnél a szennyvíz rendszer is megtelik belvízzel.

Ez komoly közegészségügyi problémákat vet fel, ugyanakkor a szennyvíztisztító mű kapacitását is leterheli. A kertvégi belterületi kis tavak vizének összegyűjtésével kapcsolatban Domonyi László felajánlotta, hogy ha az ingatlantulajdonosok igényt tartanak rá, az önkormányzat segít a lehetőségek felmérésében. Ami pedig az utak javítását illeti – tette hozzá a polgármester – csak akkor kezdjük el, ha teljesen felszáradtak.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés