Azért a (bel)víz az úr! Nyomtatás E-mail
2011. február 02. szerda, 14:23

Tíz éve nem látott belvízveszély nehezíti az életet térségünkben. Több települést is közvetlenül veszélyeztet a víz.


Kiskőrösön a mélyen fekvő területeken szinte tavak alakultak ki, és annak ellenére, hogy folyamatosan szivattyúznak a tűzoltók, mégis áll a víz. Szinte nincs olyan terület a kiskőrösi kistérségben, amelyet ne érintene valamilyen formában a belvízkár.

Kecelen a kenderföldi részen kérik gyakran a tűzoltók segítségét, Csengődön több külterületi melléképület összedőlt, Páhiban aládúcolják a veszélyeztetett házakat. A megyében a rendkívüli belvíz miatt 63 vis maior eseményt jelentettek a polgármesterek - tudtuk meg Szatmári Imrétől (képünkön), a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától.

- Már az elmúlt évben is több alkalommal fokozott belvízveszély alakult ki a térségben. Március első felében, május közepétől július végéig, szeptember közepén, valamint december elsejétől folyamatosan készen állunk a belvízkárok elhárítására - mondja az alezredes.

- Az elhúzódó árvizek és az extrém mennyiségű csapadék következtében a befogadók már az elmúlt évben megteltek, a települések lefolyástalanná váltak - tájékoztat Szatmári Imre, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. - Sok esetben nem is lehetett elvezetni a belvizet a területről. A százalékot is meghaladja a talaj telítettsége és sok esetben már nem is belvíz, hanem a talajvíz veszélyezteti a lakóingatlanokat.

Decemberben a kistérség vízkormányzással kapcsolatos feladatait áttekintettük az érintett települések polgármestereivel és vízügyi szakembereivel. Minden település rendelkezik belvízvédelmi tervvel.

Hol alakult ki a legnagyobb belvízveszély?
- Soltvadkerten hullott le a legnagyobb mennyiségű csapadék egy napon 70mm. Bár a település rendelkezik karbantartott belvízelvezető rendszerrel, a nagy mennyiségben, több alkalommal, hirtelen lehullott csapadékvizet nem volt képes elvezetni.

Több utcát elborított a víz, de a lakóingatlanok nem voltak közvetlen veszélyben. Útátvágást, áteresz beépítést kellett végrehajtani az 54-es számú főúton. A Vadkerti tó alapvetően képes a belvíz befogadására. A mélyebb pontokról viszont több napi szivattyúzással lehet a belvizet átemelni a befogadó csatornákba. További gondot okozott, hogy a Dunavölgyi-főcsatorna töltésén két alkalommal is átbukott a víz Kiskőrös térségében.


A DVCS és a Kolon-tó bírja még a terhelést?
- Nyáron Soltszentimrén a Csengőd irányából érkező levezett belvíz a DVCS magas vízszintje miatt a település határában szétterült és veszélyeztette a belterületi lakóingatlanokat. Több napos folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a területet sikerült mentesíteni, így azóta a helyzet itt is jelentősen javult.

A Kolon tó a Kiskunsági Nemzeti Parkkal történő megállapodást követően korlátlanul befogadja a térség vizeit, így jelen pillanatban semmilyen probléma nincs ezen a területen. Kényeges, hogy a települések vízelvezető árkai szabad lefolyásúak legyenek, így a lakott területről kifolyik a víz és nem veszélyezteti az ingatlanokat.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés