Nagy beruházásra készül Soltszentimre Nyomtatás E-mail
2011. február 02. szerda, 10:05

Óvatos költségvetési koncepcióval készül az idei évre Soltszentimre. Mint az utóbbi években, most is megfontolt, takarékos gazdálkodást tervez az önkormányzat.

Fő cél a pénzügyi egyensúly megtartása – mondja Nagy István polgármester. A 2011-es  esztendő legnagyobb kihívása a jelenlegi orvosi rendelő felújításával,az  Egészségház kialakítását célzó beruházás lesz.

- Közel a tavalyi sarokszámokkal azonos, 170 millió forintos bevételt, illetve kiadást terveztünk. Hitelt nem kívánunk felvenni, működésre semmiképpen sem. Csak nemes cél érdekében, fejlesztésre vállaljuk fel, ha mindenképpen szükséges.

Nagy feladat előtt állunk idén. Tavaly évben megnyertünk egy pályázatot a háziorvosi rendelő teljes rekonstrukciójára, melynek komoly, mintegy 10 millió forint körüli önerejét biztosítja az önkormányzat. Az beruházás közel 52 millió forintba fog kerülni.

Mikor kezdik a munkálatokat?
- Most vagyunk az előkészítés utolsó fázisában. Meghívásos közbeszerzési eljárást folytatunk le, és a szerződések megkötése után, félhetően tavasszal már meg is szeretnénk kezdeni a munkát. Bízom benne, hogy késő ősszel át tudjuk adni az épületet. Ez a beruházás az éves költségvetésünk egyharmada nagyságrendű, ami azt mutatja, hogy komoly erőt fog kívánni a lakosságtól és az önkormányzattól is.

Arra gondol, hogy szükség lesz a segítő kezekre?
- Mint ahogyan az óvoda felújításánál, vagy a temető körbekerítésénél és még sorolhatnám, minden alkalommal számos területen volt szükségünk önkéntes segítőkre. Hála Istennek, a lakosság magáénak érzi a falut, és szívesen jönnek, hogy együtt még szebbé, még komfortosabbá tegyük környezetünket. Számos helyen társadalmi összmunkában folytak a munkák: kerítést festettünk, padokat. Most is számítunk a helyi mesterekre és a segítő szándékra.

Marad még erőforrásuk további fejlesztésre is?
- Évek óta tartalékoltunk pénzt a hulladéklerakó rekultivációjának önerejére. Most talán lehetőségünk lesz egy mikrotársulás keretében Csengőddel, Tabdival és Páhival közösen pályázni. Számítunk olyan pályázati forrásokra  is, melynek keretében újabb járdaszakaszok építését tervezzük.

Sok minden tennivaló lenne még, de sokkal kevesebb forrásból kell gazdálkodnunk, mint a térség egyik-másik települése. Hiszen Soltszentimre  jogszabály szerint nem tartozik a hátrányos helyzetű települések körébe, ami sajnos kevesebb állami támogatást jelent és a pályázatok elbírálásánál is előnytelen a számunkra. Pedig sokkal kevesebb iparűzési adónk van, hiszen kevés a vállalkozás településünkön.

A hátrányos helyzet elbírálásának előírásaiban kértünk már korrekciót, és most várjuk a kormány válaszát. Terveink vannak, forrásokat szeretnénk. Szükség lenne a Polgármesteri Hivatal-Közösségi Ház  épületének rekonstrukciójára, energetikai korszerűsítésére. A fő épület stílusa megmaradna XIX. század végi uradalmi ház jellegűnek, csak modernizálni kellene. Kívül-belül egyaránt. Pályázni fogunk rá, ha lehetőségünk lesz.


A háziorvosi rendelő várhatóan ősszel már teljesen felújítva fogadja a betegeket

A közmunkaprogram hogyan vált be Szentimrén?
- Csak jókat mondhatok róla. Sok embernek egyedüli keresetet juttatott, a falu pedig a kezük által szépült, csinosodott. A megváltozott rendszerben is folytatni kívánjuk a közcélú foglalkoztatást, bár az önerő most megnövekedett. Megközelítőleg 41 fő négyórás és három fő hat-nyolc órás foglalkoztatására pályázhat a település ebben az évben. 

A törvény nem teszi lehetővé, hogy több hat vagy nyolcórást alkalmazzunk. A közfoglalkoztatottak legfőbb munkaterülete a belvíz-védelemmel, a közterületek gyommentesítésével  kapcsolatos munkák lesznek az idén.

Ezek szerint Soltszentimrén is nagy gond most a belvíz!
- A tavaly tavaszi belvíz megmutatta, hogy komoly gondok vannak az elvezető csatornákkal. Szeretnénk a belterületi belvíz elvezető rendszert felülvizsgáltatni és alkalmassá tenni a feladatra. Van a településnek egy-két olyan pontja, ahol a lakóházakat még nem, de a kerteket már veszélyeztette a víz.

Ennek kivédésére kell megoldást találni. Ősszel az Alsó-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal történő együttműködésnek köszönhetően a települést átszelő 3-as csatorna kitakarításra került. A munka elvégzésében a gépek mellett jelentős feladatokat kaptak a közfoglalkoztatottak is.

Nagyon fontos lenne az érintett hatóságokkal való eredményes együttműködés. Értem ezalatt  a Kiskunsági Nemzeti Parkot, a Vízügyi hatóságokat, hogy a 3-as csatorna zsilipjének az időjárási viszonyokhoz igazított szabályozásával a víz lefolyása biztosított legyen.  Hála Istennek most még nincs olyan nagy gond, de előre fel kellene készülni arra, hogy a jövőben se legyen! Jobb megelőzni a bajt megelőzni – vallja a polgármester.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés