Get Adobe Flash player
Kormányprogram helyben Nyomtatás E-mail
2010. december 02. csütörtök, 11:45

Minden olyan programot támogatunk, amelynek fő célja a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés és a munkaerőpiac megfelelő állapotban tartása – jelentette ki a napokban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.


„Legfontosabb közérdekünk a munkahelyek teremtése és védelme. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen adózzanak, s fizessenek járulékot” – áll az Orbán-kormány második gazdasági akciótervében.
Mi a helyzet kiskőrösi kistérségben? Ennek jártunk utána.

- Kiskőrös önkormányzata jelenleg sajnos nem rendelkezik olyan fejleszthető saját területtel, amit egy komolyabb ipari beruházónak, munkahely „teremtőnek” kedvezményesen fel tudna ajánlani. Ezért nekünk létkérdés a laktanya, és a nyolcas lőtér esetleges megszerzése – ismerteti Domonyi László polgármester azt az önkormányzati munkát, tárgyalássorozatot, amit már az előző kormányzat idejében megkezdett a város. – A szocialista kormányzat rendkívül magas árat, 1 milliárd 200 millió forintot kért a laktanyáért.

A kormányváltást követően megkerestük  miniszter urat, és remélem, hogy rövidesen megkezdhetjük vele is a tárgyalásokat.
- A kecskeméti Mercedes beruházásnak egészen biztosan jelentős munkaerő „szívóhatása” lesz Kiskőrös környékéről – véli Domonyi László. - Nekünk azonban kedvezőbb lenne, ha a Mercedes beszállítói települnének be a városba, illetve a környékre. A Kiskőrösi kistérség 58 ezres lakossága ugyanis már olyan munkaerő bázist képvisel, amivel számolhatnak az ipari befektetők.

Az iparkamarával és a Mercedes-el is tárgyalásokat folytatunk ennek érdekében. Mi nyilván kisebb üzemekkel számolunk, amelyeknek letelepedését, vagy az alapítását gyors ügymenettel tudja majd segíteni az önkormányzat.
Major József vállalkozó, önkormányzati képviselő is létkérdésnek tartja a munkahelyek számának növelését.

- Kiskőrösön két meghatározó program jelent meg a választásokon. A Fidesz, valamint a Kiskőrösi Polgárok Civil Szervezetének a programja. A két program a munkalehetőségek szempontjából nagyon sok hasonlóságot mutat. Mindkettőben közös ugyanis, hogy jelentős fejlesztésekkel számolnak a munkalehetőségek megteremtésében – magyarázta Major József.

A fejlesztések elsősorban építőipari beruházásokkal számolnak. Mégpedig úgy, hogy a beruházásokat helybéli szakemberek végezzék el. Major József szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezzel helyzetbe hozzák a helyi vállalkozókat. Rajtuk keresztül pedig a kiskőrösi munkavállalókat. Pozitív példaként a Petőfi iskola fejlesztési beruházását, negatívként pedig a közlekedési múzeumot – itt budapesti cég volt a kivitelező – említi.

- Az építőipari fejlesztések az átadásokat követően elvezetnek oda, hogy új munkahelyek teremtődnek Kiskőrösön Ezek többsége ugyanis tipikusan munkahely teremtő fejlesztés – folytatta Major József. - Itt van rögtön legelső lehetőségként az ipari park vállalkozásokkal „betöltése”. Kiskőrösön, középtávon ennek az ipari parknak óriási szerepe lesz azok számára, akik bővíteni akarják a vállalkozásukat, vagy új vállalkozást indítanak.

A turisztikai beruházási lehetőségek közül a fürdőfejlesztést emelte ki a képviselő. Véleménye szerint reálisan 200-250 munkahelyet tudna teremteni egy wellness beruházást követően az objektummal Kiskőrös. Az ipari üzemek számára pedig a kecskeméti Mercedes beruházásban való részvétel jelenthet kiugrást.

A gyár beszállítóiként. A mezőgazdaságban a feldolgozó – konzervipari - ágazat magántőkés fejlesztése a cél, amivel további munkahelyek tucatjait lehetne megteremteni a városban. Aminek egyébként – mutatott rá Major József – korábban már hagyománya volt Kiskőrösön.

Azok a kiskőrösi kistérségi munkavállalók, akik úgy vélik, hogy ma már nem távolság akár naponta ingázni Kecskemétre, három jelentős beruházás lehetséges alkalmazottjaiként is megjelenhetnek majd. A Mercedes, a Hilton Hotel és a Történelmi Témapark munkatársai is lehetnek.


A Mercedes (MBMH Kft.) tervei szerint még ebben az évben 540 főt vesznek fel a gyárba, 2011 végére pedig a tervezett létszám már 2500 fő lesz. A mintegy kétezer fizikai dolgozó felvétele ezekben a napokban kezdődik. Az MBMH Kft. tájékoztatása szerint évente 10 százalékos, azaz 250 fős fluktuációval számolnak.

A Hírös Hotel Kft. és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) képviselői a napokban írták alá Kecskeméten a Hilton szálloda támogatási szerződését. Ennek értelmében száz szobás, négy csillagos hotel épül, összesen 1,9 milliárd forintos költséggel a városban. Az építkezés tavasszal kezdődik az élményfürdő mellett, és 2012 második negyedévében már fogadják is a vendégeket.

- A most kezdődő Hilton projekt várhatóan a nyitás előtt mintegy fél évvel jut odáig, hogy munkavállalókat tudunk az új szállodába felvenni – tájékoztatott dr. Szórád József, a Hilton csoport kelet-európai fejlesztési partnere. - Különböző pozíciókba, ahol természetesen a Kiskőrösről és a térségből érkezők is a személyzet között lehetnek. Elvárás lesz a szakmai végzettség és gyakorlat mellett az angol, valamint a német nyelv ismerete.

A Történelmi Témapark 20 milliárdos beruházással épül fel Kecskeméten: a beruházás 2011-ben indul és várhatóan 2013-ban nyit majd kaput. A park a magyar történelem dicső korszakait mutatja be korhű díszletek között. Látványos technikával, a történelmi korszakokat és helyszíneket megidéző nagy színpadokon, illetve bemutatótereken.

A Témaparkban várhatóan 500 embert alkalmaznak. Elsősorban a vendéglátás területéről, de szükség lesz például lovasokra, lóápolókra, valamint technikai küzdősportokat ismerőkre is a személyzetben.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés