Get Adobe Flash player
Bezárt borászatok Nyomtatás E-mail
2010. november 29. hétfő, 13:32

Három borászatot is harminc napos ideiglenes bezárással büntettek térségünkben.

Egy kiskőrösi bortermelő kft telephelyén több technológiai és jelölési szabálytalanságot is talált a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdaság Szakigazgatási Hivatal.

Többek között minősítés nélküli borforgalmazás, a pincekönyv helytelen vezetése, a jogszabályban engedélyezettnél magasabb összes kén-dioxid tartalom, valamint a mintáknál tapasztalt hibás illat és íz miatt döntöttek a szigorú büntetés mellett. A kft-nél a borkészlet és a származási bizonyítványokkal igazolt készlet sem egyezett, a bor palackozásánál pedig nem a tételszámnak megfelelően jelöltek.

Hasonló büntetést kapott egy másik kiskőrösi borászat, illetve egy kiskőrösi székhelyű, soltvadkerti telephelyű borászat is. Előbbinél asztali fehér bor kategóriában az 210 darab 5 literes műanyag kannába töltött száraz bor esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a bor tényleges alkoholtartalmának 26 százaléka, azaz 2,44 % répacukor eredetű.

A másik cégnél 260 hl hordós, forgalomba még nem került asztali fehér bornál vették észre, hogy a tényleges alkoholtartalom 80 százaléka, azaz 6,26% vol. származik répacukorból.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium)

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés