Készül a hungarikum törvény Nyomtatás E-mail
2010. október 25. hétfő, 11:38

Még ősszel az Országgyűlés elé kerül a hungarikumok védelméről szóló törvény. Úgynevezett piramis rendszerben, több szintjét határozzák majd meg értékeinknek.

Azokat, akik ilyen termékeket állítanak elő a tervek szerint adókedvezmény is megilleti. Mindez a Parlamentben tartott harmadik hungarikum konferencián hangzott el szeptember végén.

Fodor Zoltán, a Tabdin élő fegyvervésnök, mint hungarikum-jelölt kapott meghívást Lezsák Sándortól, az országgyűlés alelnökétől, hogy részt vegyen a hungarikum konferencián. A különleges tehetséggel bíró művész a Parlament Felsőházi termében tartott előadásán a szakma legapróbb részleteibe kalauzolta el közel 400 fős hallgatóságot. Miközben kivetítőn, fotókkal mutatta be alkotása különböző munkafázisait, a motívumokat, a díszítéshez használt eszközeit.

Fodor Zoltán nem először került kapcsolatba a törvény előkészítésével. Januárban a II. konferencián már ott ült a hallgatóság soraiban. A két rendezvény tapasztalatai alapján elmondta, a Hungarikumok a Parlamentben címet viselő konferencia célja, hogy mielőbb törvény segítse és erősítse mindazt, ami a Kárpát-medencei magyarság értéke. Lezsák Sándor - a konferencia kezdeményezőjének - szavait idézte, amikor kiemelte: a magyar értékekben és az értéket teremtő emberekben olyan erő van, amely a nemzetközösséget és a nemzet külföldi megítélését egyaránt segíti.

- Az Országgyűlés korábban már elfogadta a hungarikumok védelméről szóló határozatot, a következő lépés pedig az, hogy törvényt is alkotnak a jellegzetesen magyar értékek védelmére. A hungarikumok között nemcsak a jól ismert élelmiszeripari termékek (például csabai, gyulai kolbász, hurka, sokféle bor, méz) szerepelnek, hanem olyan szellemi termékek is, mint például a magyar operett, Jókai, Mór, Gárdonyi Géza művei, vagy akár a Mathiász János által nemesített szőlőfajok.

Ha nem ismerjük meg nemzeti kincseinket, mi magunk is szegényebbek leszünk – sugallta a konferencia szinte valamennyi előadója, mesélte a rendezvényen szerzett élményeit Fodor Zoltán. Honatyáink olyan egységes szabályozást szeretnének alkotni, mely a legfontosabb fogalmakat, az eljárásrendet, a szervezeti rendszert is tartalmazza.

- Nem szeretnénk formai hibás, elutasított, hiánypótlással rohangáló mesterembereket – mondta dr. Horváth Zsolt, a törvény előkészítője. Helyette értékőröket szeretnénk látni, akik mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb érték felszínre kerüljön. Az arra érdemesek bekerülnének a piramis rendszerbe, és ha bent vannak, ki tudnák használni azokat a támogatási formákat, melyeket a kormány javasol a számukra.

A piramis rendszerről szólva a képviselő elmondta, ennek öt szintjét képzelik el. Az alján helyezkednének el a helyi értékek, vagy örökségek, felette a megyei, e felett a nemzeti értékek állnának. A piramis csúcsa pedig maga a hungarikum lenne. Ezek azok a termékek, értékek, amellyel Magyarországot világszerte azonosítják. A szintek között nincs minőségbeli különbség.

Fontos, hogy mindenki érték, aki a piramison belül van, az egyes kategóriák nem minősítik le vagy fel az ott szereplőket. Hanem csupán a megfelelő helyüket találják meg a rendszeren belül – mondta a honatya.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés