XI. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál Kiskőrösön - Mindenki büszkén állt a saját terméke mögött Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2020. szeptember 23. szerda, 09:51

 

A szervezők eltökéltségét, kitartását, a látogatók hazai termékek iránti elkötelezettségét dicséri, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatt tavasszal elmaradt XI. Duna-Tisza közi Agrár Expot és Gasztronómiai Fesztivált szeptember 19-20-án mégis megrendezték.

A verőfényes kora őszi időjárás is kedvezett annak, hogy a régió legjelentősebb és leglátogatottabb agráreseményét az új szabadtéri helyszínen, Kiskőrös város Főterén a korábbi vásárokhoz hasonló érdeklődés kísérte. A kétnapos programsorozat mérlegét megvonva elmondható: az expo a pandémiás helyzet közepette is kiérdemelte a térség agráripari csúcsrendezvénye címet.

AVásárolj hazait! szlogen jegyében, a minőségi magyar élelmiszerek bemutatására, a termelők és a vásárlók összekapcsolására rendezett expo vendégeit és kiállítóit Nagy Tamás, az expo ötletgazdája és főszervezője nevében Harangozó Péter köszöntötte.

 

  

 

Elsőként Farkas Sándort, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárát, miniszterhelyettest, Kerényi János országgyűlési képviselőt, Font Sándor  országgyűlési képviselőt, az expo fővédnökét, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Gubán Gyulát, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét, Domonyi Lászlót, Kiskőrös város polgármesterét, valamint a térség polgármestereit, köz –és társadalmi életének meghatározó személyiségeit üdvözölték. A rendezvény támogatói közül külön is kiemelték a keceli Pintér Művektől jelen lévő Pintér Józsefnét, Pintér Csabát és Pintérné Farkas Évát.

Domonyi László, az expónak helyet adó város polgármestere köszöntő beszédében rámutatott: A Duna-Tisza közén a kiskőrösi az egyetlen olyan kétnapos rendezvény, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi termelők, kézművesek a saját maguk vagy vállalkozásuk által előállított élelmiszereket, egyéb termékeket egy helyen, egy „vásártéren” mutassák be azoknak, akik számára fontos, hogy minőségi élelmiszereket tegyenek a család asztalára.

A polgármester a térség gazdasági szerkezetének átalakulására utalva rámutatott: ugyan már nem az agrárágazat, az abból származó bevételek vannak túlsúlyban a városban, de fontosak a jelent megalapozó mezőgazdasági, szőlőtermesztési, borkészítési gyökerek. Továbbra is nélkülözhetetlen, hogy a mezőgazdaság a hagyományokból építkezve legyen jelen Kiskőrös és a térség életében. A városvezető szerint a pandémiás helyzet még inkább előtérbe helyezte: „Van megújulás, van remény a magyar mezőgazdaság számára” A polgármester szerint az expo leglényegesebb üzenete: „Ilyenkor mindenki megtapasztalhatja,hogy a környékbeli termékek kitűnő minőségűek és versenyképesek. A magyar agráriumban van erő és jövő.” Végül úgy fogalmazott:Az expo jó emberek, jó kezdeményezésének az ünnepe.”

Font Sándor országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke megköszönte Nagy Tamásnak, a szervezőknek, hogy a megváltozott körülmények ellenére tizenegyedik alkalommal is kitartottak, megrendezték a vásárt, amelyet az elhivatottság, az ötletek és termékek cseréjének lehetősége tart össze, teszi hitelessé, látogatottá, és szerethetővé évről évre – mondta a képviselő.
Hozzátette, azoknak az embereknek, akik számára az agrárium nem csak egy kifejezés, hanem a mindennapi élet része fontos, hogy megmutathatják a családi gazdaságukat, megtalálhatják vásárlóikat. Az emberi fogyasztásra legegészségesebb élelmiszerek egyik garanciája, hogy annak előállítói személyes jelenlétükkel vállalnak garanciát annak minőségéért.

Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökeként több, az ágazatot érintő, előremutató intézkedésről számolt be, és bizakodva tekintett az éves szőlőtermés eredménye, a születőben lévő idei új borok minőségére.

 

          

 

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszéde első részében részletes tájékoztatást adott a már betakarított termények országos átlageredményeiről, és mint kiemelte: a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a rendkívüli, eddig soha nem tapasztalt járványügyi intézkedések közepette is derekasan helyt állt, mindenki számára megnyugtatóan és folyamatosan, a megszokott minőségen biztosította az ország élelmiszerellátását.

A miniszterhelyettes külön fejezetet szentelt a mezőgazdaság legnagyobb kihívásának, az egyre hektikusabb és szélsőségesebb időjárási viszonyoknak, az ebből származó nehézségeknek, mely gondolatmenetét összekapcsolta a klímavédelem érdekében tett országos községi és városi fatelepítési, valamint erdőtelepítési intézkedésekkel. A tárcavezető helyettes beszédében az idei évben még kiosztásra váró támogatásokról is információkat osztott meg a gazdákkal, termelőkkel.

 

            

 

Gubán Gyula, aNemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Akasztói Hegyközség elnöke rendhagyó módon, a járványügyi intézkedések miatt elmaradt Regionális Borverseny díjkiosztását pótolta az eseményen. Font Sándort szólította a színpadra, akinek átadta a kékfrankos rozé és kövidinka borával kiérdemelt két aranyérmet.

 

            

 

Az expon kiállított termékekről szinte lehetetlen lenne teljes felsorolást adni, de az mindenképpen említésre érdemes, hogy az érdeklődők mások mellett kizárólag magyar terményekből, magyar munkaerővel előállított olyan hungaricumokat is megkóstolhattak, vásárolhattak, mint a nemrégiben Bács-Kiskun Megyéért díjjal kitüntetett Szomor Dezső húsüzemében készült szürkemarha-szalámit, mangalicasonkát, káposztás hurkát, tepertőkrémet és a májast. Ez utóbbi korosztálytól függetlenül osztatlan sikert aratott, elnyerte a vásár közönségének tetszését. Természetesen a sajtkészítők is kirukkoltak, különleges sajtok illatoztak, de minőségi borok, gyümölcs és -zöldséglevek, kézműves sörök, kézműves gyümölcsös csokoládék, népművészeti termékek is színesítették az expo kínálatát.

 

                

 

A tér katolikus templom előtti részén kétnapos, szaktanácsadással egybekötött mezőgazdasági gépkiállítás is várta a gazdákat, amelynek rajtuk kívül a gyerekek örültek a legjobban, hiszen a jövő mezőgazdászai felpattanhattak a katonás sorokban várakozó, szemnek is tetszetős gépek nyergébe.

 

                    

 

A szórakoztatás nagy ágyúi szombaton Hevesi Tamás, vasárnap pedig Charlie szórakoztatták a közönséget. A vásár talán ebben az időpontban vonzotta a legnagyobb számú érdeklődőket. 

 

                        

 

 

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

                              

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés