Bács-Kiskun megye is szerepet kap a Paks II. projekt során Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2018. december 03. hétfő, 09:29

Igazolta az idő a két atomrőművi blokk építéséről született döntést. A kapacitásfenntartásra az ország ellátásbiztonsága érdekében szükség van – hangsúlyozta a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója Szakmáron.

 A Kalocsai járás polgármesterei és hivatalvezetői számára szervezett fórumon Lenkei István felidézte, hogy az új atomerőművi blokkok létesítését megalapozó munka kezdetétől központi témáját jelentették az erőművi kapacitások biztosításának hazai és európai kihívásai. Ennek lényege, hogy az elöregedő erőművek „kifutnak”, gondoskodni kell a pótlásukról. A magyar villamosenergia-ellátás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az import tartósan 30 százalék körül alakul, de esetenként a 40 százalékot is meghaladja.

Mint a Paks II. Zrt. vezérigazgatója rámutatott: a Paksi Atomerőmű jelenleg működő négy blokkja – amelyek összkapacitása 2000 megawatt – 2032-37. között, az üzemidő-hosszabbítás végén leáll. A két új 3+ generációs atomerőművi blokk ezek kiváltására épül. Arra is kitért, hogy a környező országokban, és szerte Európában is napirenden van ez a kérdés: hosszú távú, stabil, a klímavédelmi célok elérését is szolgáló megoldásokra törekszenek. Példaként említette Csehországot, ahol két új blokkot építenek, Szlovákiát, ahol a mohi atomerőmű bővítése folyik, Romániát, ahol a kínaiak bevonásával tervezik bővíteni a csernavodai atomerőművet, illetve Lengyelországot, ahol elsősorban az atomenergia segítségével kívánják a szénalapú termelés arányát csökkenteni szem előtt tartva a klímavédelmi célokat is. Világszerte 454 reaktor működik, 55 épül. Az atomerőművek – mint hangsúlyozta – bármilyen időjárási körülmények között, stabilan, megfizethető módon garantálják az áramellátást. Kitért arra is, hogy az atomenergia és a megújuló energiatermelés együtt garantálhatja az ország klímabarát villamosenergia-termelését – kiváló példa az együttműködésre Paks, ahol az atomerőmű szomszédságában nagy teljesítményű napelempark is épül.

A vezérigazgató nyomatékosította, hogy Bács-Kiskun megye az új Duna-híd révén be tud kapcsolódni a beruházásba. A hídprojekt megkapta a környezetvédelmi engedélyt és környező utak felújításáról is döntés született.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés