Sikeres fesztivált zártak Soltvadkerten Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. augusztus 03. csütörtök, 08:33

Cserszegi meg Irsai, Bödön Ödön na és persze Rúzsa Magdi

Felnőtt korba lépett a soltvadkerti Borfesztivál, melyen a helyi és környékbeli borászok pavilonjai mellett most is ott sorakoztak a kézművesek, de kulturális eseményekből, koncertekből sem volt hiány. A helyi fiatalok által életre hívott Játék Határok Nélkül vetélkedő pedig igazán fergetegesre sikeredett.

Már megszokott, hogy július első hétvégéjén színes program kavalkáddal és a borrégió legkiválóbb nedűivel várják a helyi és környékbeli lakosokat a soltvadkertiek. Lehoczki Ferenc polgármester a megnyitón elmondta, hogy a borfesztivál igazi ünnep. Ilyenkor visszatekintenek a múltra, és emlékeznek azokra is, akik az 1700-as évek közepén jöttek Baden-Württemberg tartomány környékéről ide Vadkertre, és magukkal hozták azt a gazdasági alapot biztosító szőlővesszőt, ami több mint száz év után, ma is megélhetést biztosít számos soltvadkertinek.

- Amikor az ezredforduló táján a szőlőtermesztésnek és borászatnak a kitörési útját kerestük, akkor arra gondoltunk, ha több száz éven keresztül ez jó megélhetést biztosított, akkor kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne csak múltja, de jelenje és jövője is legyen. Akkor úgy döntöttünk, hogy a minőség irányába kell elmozdulnunk – mondta el a polgármester.

A minőségi elmozdulás megtörtént, ebbe illeszkedik be az is, hogy az ország egyik legrégebbi borversenynek Soltvadkert adott otthont. A fesztivál megnyitóján ünnepélyes keretek közt ismertették a XXII. Országos Cserszegi fűszeres és VI. Irsai Olivér Bor és Pálinkaverseny eredményeit. Előtte azonban Frittmann János, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, a Kunsági Borvidék elnöke méltatta a díjazottakat és szólt a verseny jelentőségéről.

- A 90-es években sokan nem gondolták volna, hogy Soltvadkerten szervezünk majd olyan országos borversenyt, melyre minden termelő, aki ezen fajtákat készíti Villánytól Sopronig, Egertől Mátráig benevez. Presztízsként tekintenek arra, hogy megnyerjék – mondta, hozzáfűzve, hogy a Cserszegi fűszereshez hat éve csatlakozó, Kecskeméten nemesített Irasi Olivér az utóbbi években óriási teret hódított magának mind a gasztronómiában mind pedig a kereskedelemben.

- A vörösboros borvidékek legnevesebb borászatai is látják, hogy megkerülhetetlenek ezek a fajták, melyek itt, a mi vidékünkön és a Mátrában termelhetők igazán – ismertette a borász, kiemelve, hogy 122 borral és párlattal neveztek az idei versenyre.

A legjobb cserszegi fűszeres a Feind Pincészet bora lett, legjobb Irsai Olivért ez évben pedig a Font Pincészet készítette. Cserszegi fűszeres pálinkában a Szekeres Pálinka diadalmaskodott, legjobb Irsai Olivér pálinka címmel pedig a Frittmann Testvérek büszkélkedhetnek. A társadalmi zsűri legjobbnak a Szentpéteri Borpince Irsai Olivér borát választotta, a Kunsági Borvidék Hegyközség Tanácsának különdíját pedig a Gál Szőlőbirtok és Pincészet vitte haza kiváló Cserszegi fűszeres boráért.

A Soltvadkerti borfesztiválon programokból most sem volt hiány, a Mint a pinty zenekartól az Intim Torna Illegálon át Rúzsa Magdi nagykoncertjéig színes volt a paletta, melyből mindenki kedvére válogathatott.

A tavalyi évben Adorján Zalán ötlete alapján, a vadkerti fiatalokból megalakult Jó itthon! Egyesület először szervezte meg és bonyolította le a Játék Határok Nélkül programját, melyet ez évben magasabb szintre emeltek. A videó regisztráció teljesítése után 8 csapattal vágtak neki a játékos vetélkedőnek, melynek feladatai közt akadtak az emberpróbálók mellett ügyességi és agyat próbálók is, földön és vízben egyaránt. Az extrém feladatok közt volt fordított inverz szabaduló szoba, gerenda a víz felett, talicskatoló verseny és sörhason csúszás is. A csapatok idén is jókedvvel is vidáman teljesítették a kihívásokat. Bár a tavalyi első helyezett nagyon készült a címvédésre, ez évben a bócsai fiatalokból álló „Bócsapat” vitte haza Bödön Ödönt. De senki sem maradt ajándék nélkül, hiszen ha a bor és fagylalt fővárosában rendeznek egy versenyt, akkor ott borból és fagylaltból sosincs hiány.

A Jó itthon! egyesület fiataljai már most készülnek a jövő évre és bíznak abban, nemcsak a földön és vízen, de levegőben is leküzdendő akadályok elé tudják majd állítani a versenyzőket.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés