Kötelező szerződéssel stabilizálják a hullámzó meggypiacot Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 05. szerda, 07:47

A friss meggy Magyarországon történő értékesítése szerződési kötelezettséggel jár

- ez volt a legegyértelműbb kijelentés a 8. Keceli Meggyfesztivál nyitányaként tartott Meggy Szakmai Konferencián. A részletekről Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár személyesen beszélt a szakma képviselőivel.

 

A konferenciát Juhos Csaba a Fresh Fruit TÉSZ elnöke nyitotta meg. Az új szabályozásról pedig Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár számolt be. 

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Fresh Fruit TÉSZ, a TÉSZ-ÉSZ és a Fruitmarketing Kft. azt a Meggy Szakmai Konferenciát, ahol minden évben jelen vannak a meggypiac meghatározó szereplői, csak úgy, mint a legnagyobb, leginnovatívabb meggytermelők, a meggyfeldolgozó cégek képviselői, egyetemi kutatók, agrárpolitikai képviselők.

A konferenciát Juhos Csaba, a fesztivál ötletgazdája, a Fresh Fruit TÉSZ elnöke nyitotta meg, majd tőle Bányai Gábor a térség országgyűlési képviselője vette át a szót. A képviselő többi közt arról beszélt, hogy a gyümölcstermesztés legnagyobb ellensége és legnagyobb segítője ugyanaz: a természet. - Rossz kondíciókkal kezdünk minden év januárjában. Talán ez a bizonytalanság az oka annak is, hogy a legutóbbi felhívás alkalmával nagyon kevesen, eddig összesen 13-an pályáztak gyümölcsöstelepítésre. - Mi pont ezt a bizonytalanságfaktort szeretnénk kiiktatni azokkal a forrásokkal melyek a termelőkhöz érkeznek, azt remélve, hogy megállítható a negatív trend, és Magyarország gyümölcsből újra önellátó lehet, nem szorul importra - tekintett a jövőbe Bányai.

Tőle Feldman Zsolt vette át a szót és tért az utóbbi hetekben a meggyel foglalkozók érdeklődését kivívó lényegre, hogy mi lesz a korábban pedzegetett szerződésekkel.

- A kiszámítható üzleti és piaci viszonyok érdekében idéntől a meggyet felvásárló piaci szereplőknek írásbeli ajánlatot kell tenniük a termelők felé és kötelező szerződésben rögzíteni még a szállítások megkezdése előtt többek között a szállított termékekért fizetendő árat, vagy az annak előre kalkulálhatóságát lehetővé tevő képletet, valamint a szállítandó termékek mennyiségét és minőségét, a szállítások ütemezését, a szállításra és az áru kifizetésére vonatkozó szabályokat - vázolta a lényeget az államtitkár. Majd hozzátette: ezzel a Földművelésügyi Minisztérium célja az elmúlt években hullámzó meggypiac stabilizálása, a termelés korszerűsítésének és jövedelmezőségének javítása.

A termelők és a felvásárlók egyik szeme sír a másik egyelőre nevet. Az új kötelezettség ugyanis több kérdést is felvet a gyakorlati megvalósítás tekintetében. A jelenlévő termelők és felvásárlók hangsúlyozták: a meggy érési időszaka (ellenben a tejjel, gabonával) összesen hat hét és a meggy ára ezen a rövid szedési időszakon belül is ingadozik. Az esős napok, egy jégeső vagy épp az aszály jelentősen befolyásolják, hektikussá teszik az ármozgást. Vagyis a cél nagyon jó, de a megvalósítást mindenki kíváncsian várja. Az államtitkár e kapcsán hangsúlyozta, a következő időszak negatív és pozitív tapasztalatait is figyelembe véve, ha szükségesnek látják, finomhangolják majd a szabályozást.

A rendezvényen a növényvédelem, növénykondicionálás, továbbá a meggypiacot érintő kérdések voltak fókuszban az előadások alkalmával. De szó esett a meggymarketing fontosságáról és a jégveszély köd-sárkánnyal, vagyis egy magyar találmánnyal történő elhárításáról is. Ahogyan az is kiderült: A meggy termőterülete hazánkban közel 13 ezer hektár, amivel a második legnagyobb területű gyümölcskultúra Magyarországon. Idén eddig ebből több mint 4.200 hektár termőfelületet ért különböző természeti káresemény, amelynek következtében idén 55-60 ezer tonna termés várható.

Az immár nyolcadszor jelentkező sokszínű, igényes kulturális kavalkád június 9-én pénteken a konferenciát követően futással, helyi gyerekek fellépésével, majd hazai zenei kiválóságok koncertjével zárult. Szombaton pedig a kezdetek óta százakat vonzó bringatúrával, ír táncházzal, csettegőbluessal, a Totalcar című tévéműsorból ismert Vályi István újságíró, blogger által vezetett csettegőversennyel, meggymagköpő versennyel, gyerekkoncerttel, MonCherries, HelloKids, Aurevoir dalokkal és élőzenekaros Nagy Adri koncerttel, meg persze meggyes mindenféleségekkel várt mindenkit Kecelen a meggyfesztivál.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés