Kihajtási Ünnep Dunapatajon Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 13. kedd, 14:16

A visszaemlékezések szerint Dunapatajon idén  több mint századik  alkalommal rendezték meg a Szent György napi Kihajtási Ünnepet,

amely az állattenyésztéssel foglalkozók körében mindig is a jószágok kihajtását jelentette a téli szálláshelyekről. A György névnaphoz köthető esemény a pásztorok, béresek életében volt jelentős, ugyanis ekkor fogadták fel őket a késő őszig tartó munkára. A kihajtási ünnep dunapataji újkori történetében azért volt jeles nap 2017. április 28-a, péntek, mert a régi néphagyományt életben tartó Szakács János pataji lokálpatrióta ezúttal harmincharmadik alkalommal szervezte meg a Kihajtási Ünnepet Dunapataj-Szeliden.

Az ünnepség a szeszélyes tavaszi időjárás ellenére jól sikerült, a környék agráriumában dolgozó, mintegy 200 résztvevő mellett állatorvosok, polgármesterek, a járás közéletének meghatározó személyiségei vettek részt az eseményen.

Az ünnepséget Szakács János nyitotta meg, majd Font Sándort kérte fel a vendégek köszöntésére. A honatya már csak azért is rövidre fogta a köszöntőt, mert a négy birkát, 30 kiló marhahúst már éppen készre főzték a műfaj avatott és elismert szakértői.

Font Sándor az ünnepség résztvevőinek köszöntése után azért a legfrissebb agrárhíreket megosztotta a hallgatósággal. Felhívta a figyelmet arra, hogy hatályon kívül helyezték azokat a kisfogyasztók háztartási kútjaira vonatkozó rendeleteket, amelyek azok használatát engedélykötelessé tették. Ugyancsak kedvező hírrel szolgált, amikor elmondta: a növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatában is kedvező változás állt be, az érintetteknek érdemes utánanézni a számukra előnyösen megváltozott szabályoknak.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a népszokás gyökereihez köthető időkben egy-egy településen még több száz jószágot hajtottak ki a legelőkre, míg ma, a törekvések ellenére, még az istállókban is híján vagyunk a haszonállatoknak.

A kitűnő birka és marhapörkölt elfogyasztása közben és után azonban már inkább a jókedv, a barátság, a kikapcsolódás, a harmonika szó melletti mulatozás tette emlékezetessé a 2017. évi dunapataji Kihajtási Ünnepet. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés