Feindék Cserszegije a legjobb Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 13. kedd, 14:07

 A Cserszegi Fűszeres és az Irsai Olivér szőlő rokonai egymásnak:

a Cserszegit anno 1960-ban a már honos Irsaiból és Piros Traminiből nemesítette Bakonyi Károly. Ezek a fajták az utóbbi időben feltörőben vannak hazánkban, és mivel Soltvadkert az egyik legígéretesebb termőterületük, kézenfekvő, hogy az országos borversenyt hosszú évek óta itt rendezik meg.

Az április végén Soltvadkerten tartott megmérettetésre mintegy 110 bor és 40 pálinka minta érkezett. A termelő borászatok szinte az ország egész területét lefedték, és mint elhangzott, kellő módon reprezentálták a hazai cserszegi és irsai minőséget.

A megnyitót számos szakember és politikus megtisztelte jelenlétével, köztük Lehoczki Ferenc soltvadkerti polgármester, aki beszédében a helyi borgasztronómia hiányosságait és a bizonytalan szőlőátvételi árakat kifogásolta. Szinte erre reflektált dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, a borverseny elnöke, aki azt mondta: nem felülről szabályozott szőlőpiacra, hanem egészséges, önszabályozó borpiacra van szükség. És igenis meg kell fizetni a jó bort, mert abban minőségi munka és minőségi technológia rejlik! A borversenyt pedig a szakemberek fő döntéshozó fórumának tartja — de még több szakember találkozóra volna szükség… A Cserszegi szőlőt nemesítő családot Bakonyi Károly, a nemesítő fia képviselte, aki megköszönte a szervezést és a hazai borkultúra folytonos fejlődést méltatta.

A borok mellett pálinkákat is rangsorolt a neves szakemberekből álló zsűri.

Erre a késő délutáni órákban a soltvadkerti Találkozás Házában sor is került, melyet a helyi Krémer Fülöp Borlovagrend szervezett. Ezen kihirdetésre került a délelőtt zajlott borverseny eredménye. Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke, a Kunsági Borvidék és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke, egyben a verseny szervezője a rendezvény jelentőségét méltatta. Egyben jelezte, hogy több segítőre és szervezőre volna szükség a jövőben. És noha ezen az estén mutatták be a Soltvadkerti Szőlő Jövések Könyvét, a belerajzolt idei Szent György Napi Ezerjó rüggyel, valamint számos más szakmai és ünnepi programpont is helyet kapott, a lakossági érdeklődés mégis csekély volt. A kézbe juttatott meghívók mellett nincs ugyanis sem közösségi oldala, sem honlapja a helyi borászatok szervezeteinek, illetve a médiában sem hirdetik kellőképpen a rendezvényt.

A rendezvény főszervezője Frittmann János borász.

 

A soltvadkerti XXII. Cserszegi Fűszeres és VI. Irsai Olivér Országos Bor- és Pálinkaverseny eredményei:

Legjobb Cserszegi Fűszeres bor: Feind Pincészet

Legjobb Irsai Olivér bor: Font Pincészet

Legjobb Cserszegi Fűszeres szőlőpálinka: Szekeres Sándor

Legjobb Irsai Olivér szőlőpálinka: Frittmann Testvérek Kft

A társadalmi zsűri szerinti legjobb bor: Szentpéteri Borpince Kft Irsai Olivér bora

Soltvadkert Város különdíja: Frittmann Testvérek Kft Cserszegi Fűszeres bora

Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa különdíja: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Nektár-Cserszegi Fűszeres bora

 

 

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés