„Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenem!” Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 07. szerda, 15:21
Emlékezés Trianonra
 
 „Jön ezer új Kőmíves Kelemen, ki nem hamuval és nem embervérrel köti meg a békesség falát, de szenteltvízzel és búzakenyérrel és épít régi kőből új hazát.” Wass Albert versei mellett Kós Károly, Németh László, Szegfű Gyula, Fejtő Ferenc, Csoóri Sándor, Ady Endre, Szép Ernő, Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula Reményik Sándor, József Attila és Illyés Gyula gondolataiból is elhangoztak idézetek a Theatrum Hungaricum előadásán. A népdalokkal és egyházi énekekkel előadott műsor június 2-án, a Pásztortűz Egyesület szervezésében valósult meg a Halasi Csipkeházban. 
 
A 2010. XLV. törvény alapján az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napját a következők miatt iktatta be: „…akik hiszünk abban, hogy Isten a történelem ura, s azok, akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni, hazánkért és a magyar nemzet egészéért, az Alkotmányban rögzített felelősségünk jegyében, a magyarság egyik legnagyobb történelmi tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló, s a magyar nemzetet több állam fennhatósága alá szorító, 1920. június 4-én aláírt békediktátumra emlékezve…”.  
Végső István egyesületi elnök, történész felhívta a jelenlévők figyelmét a magyar kultúra és a határon túli testvéreink fennmaradásának fontosságára. A Kárpát-medencében élő magyarság számára a közös nyelv, történelem és szellemi összetartozás adhat erőt a mindennapokban is.
 
      
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés