Moldvai Pásztortűznél Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 07. szerda, 15:16

„Mikor Gergely legény vót ő nékem szeretőm vót édes Gergelem kedves Gergelem,

mikor Gergely legény vót diófábul botja vót édes Gergelem kedves Gergelem” –szólt a moldvai csángó népdal június 3-án, szombat este a Halasi Csipkeházban.

Telt ház mellett, remek hangulatban zajlott szombaton a hagyományos nyári Pásztortűz Este. Kunsági birkapörkölt és finom italok mellett a Szüvellő Együttes és a Vadvirág Táncegyüttes teremtettek kitűnő hangulatot. A Pásztortűz Egyesület szervezésében már 2008 óta zajlanak a hagyományos magyar táncházak.  
„Ahogy a tudományos lexikonok írják: a csángók a Keleti-Kárpátok és a Prut folyó közt élő magyarság, többségükben Észak-Erdélyből valószínűleg az Árpád-korban vándorolt ki. Népzenéje, néptánca és mélyen katolikus hite az egyik legmélyebb archaikus magyar kultúra. A Nemzeti Összetartozás vigíliáján így emlékezünk és ünneplünk, hogy a határon innen és túli magyarság Trianon után is megmaradt.” – mondta Végső István elnök, történész.
Újra egy igen jóízű rendezvény zajlott le a civilek szervezésében. A forró hangulatú esten a magyar népi kultúra megismerése mellett a közösségteremtés is igen fontos volt. Az esemény éjjelig tartó közös énekléssel végződött.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés