Ünnepi díszülés, színes programok Halas Város Napján Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. június 06. kedd, 14:45

Kiskunhalason egy 272 éves, 1745. május 6-i eseményre emlékezve, 1995 óta rendezik meg a Város Napját, amely idén minden korábbinál színesebb és tartalmasabb programokat kínált a csipke városa lakosságának és vendégeinek.

 

A három napos eseménysorozat május 5-én, pénteken 14 órakor kezdődött az Országzászló emlékműnél, ahonnan a résztvevők a nemzeti zászló felvonása után vonultak a filmszínházba összehívott ünnepi képviselő-testületi ülésre.

A díszülést Fülöp Róbert polgármester nyitotta meg, aki a neves évforduló méltatását követően bejelentette: 2017-ben dr. Makay László, a kórház nyugalmazott igazgatója kapta a Kiskunhalas díszpolgára címet. A polgármester laudációját dr. Skribanek Zoltán képviselő folytatta, aki egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a kitüntetettnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a városban olyan kórház működik, amely szinte valamennyi orvos szakmának helyet ad. Mint elhangzott, a közmegbecsülésnek örvendő nyugdíjas szülész-nőgyógyásznak otthonában adták át a kitüntetéssel járó emlékplakettet, az elismerés részét képező csipkét és a város címerével díszített pecsétgyűrűt.

Az esemény alkalmat adott arra is, hogy Fülöp Róbert polgármester Kiskunhalas, Fejsztámer Róbert, a szerbiai Magyarkanizsa polgármestereként lássa el kézjegyével azt a díszes okiratot, amelyben a két település megerősíti az idén 50 éves testvérvárosi kapcsolatot. A díszülés hivatalos részét követően a Halason már jól ismert szabadkai Ethnokor zenakar adott koncertet.

Ám ezzel a nyitónapnak még korántsem volt vége, ugyanis 16 órakor kezdődött a XVIII. Nemzetközi Csipkekiállítás és Találkozó, amelynek idei díszvendége Belgium volt. A megnyitó ünnepség rangját emelte, hogy azon Marie-France Andre, a Belga Királyság magyarországi nagykövete, V. Német Zsolt hungaricumokért felelős államtitkár, valamint Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. A Csipkeházban megrendezett kiállításon a fővárosi Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruháiból tartottak divatbemutatót. A látogatók a halasi és belga csipkék mellett ezúttal szerbiai csipkekompozíciókban is gyönyörködhettek.

    

A három napos ünnepen a Hősök ligetében idén tizenegyedik alkalommal megrendezett Halasi Borudvar rendezői a bor mellett kézműves sajtokat és pálinkákat is felvonultattak.  A gasztro programokhoz kötve a Vivat Bacchus, a Kiskun Táncegyüttes lépett fel, a szombaton hajnalig tartó utcabálon az 5NonBonds zenekar szórakoztatta a közönséget.

A tompai határátkelő irányából szombaton rendőri felvezetés mellett érkező szabadkai, magyarkanizsai Porfelhőlovagok Egyesület kerékpárosai a Halasi Bringabarátok és a Pedal&Caffe bringásaival együtt már mintegy háromszázan kerékpároztak át a városon, így tisztelegve a Város Napja előtt.

Igazi csúcsteljesítménynek mégis az számított, amikor a németországi  Kronach-ból származó Helmut Böhlein négyhétig tartó, ezer kilométeres gyaloglásának végét úgy időzítette, hogy az május 6-ra,  Halas  Város Napjára essen. Az embert próbáló teljesítmény elismeréseként Fülöp Róbert polgármester a város nevében egy emlékkupát adott át Helmut Böhlein-nek, a gyaloglás mesterének.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés