Czerván György államtitkár: korszerű gyümölcs ültetvények telepítése a cél Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. május 09. kedd, 13:08

A Kiskőrösön rendezett VIII. Duna-Tisza közi Agrár Expo szakmai előadásainak legmagasabb pozícióban lévő előadója Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár volt, a szakember számos fontos és kedvező bejelentéssel örvendeztette meg a gazdálkodókból, cégvezetőkből is álló hallgatóságot.

Az államtitkár újdonságként említette, hogy gyümölcsök esetében is módosulnak egyes előírások. Ezek értelmében új kultúrák válnak támogathatóvá. A gyümölcsösöknél fontos változás, hogy intenzív és extenzív/tradicionális gyümölcsösöket is megkülönböztetnek. A változtatás célja, hogy a gazdákat a jelenleginél korszerűbb ültetvények telepítésére ösztönözze.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár fontos bejelentéssel örvendeztette meg az expón összegyűlt hallgatóságot.

Czerván György ismertette a nemzeti támogatások változásait is. E szerint a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott gázolaj támogatás összege 95 Ft/literről 105 Ft/literre nő. Jó hír az is, hogy a szőlőültetvényeken megvalósuló növény-egészségügyi védekezés 50 százalékos mértékű támogatását az agrártárca 2017-től 75 százalékosra emeli, amellyel párhuzamosan a hektáronként nyújtható összeg is arányosan nő: 8.000-ről 12.000 forintra. A megnövelt összegű támogatást már a 2017. évi kérelmek esetében lehet igényelni.

Az expo másnapján már az országos médiát is megjárta az ugyancsak az  előadáson bejelentett   hír: a  nitrogénmegkötő és nem nitrogénmegkötő növénykultúrák keverékeivel bevetett területek is elismerhetőek EFA területként, mely keverékben a nitrogénmegkötő növénykultúra keveréken belüli vetőmagarány meg kell, hogy haladja az 50 százalékot. Emellett zöldítési szempontból a spárga és egyes energianád fajok is állandó kultúrának minősülnek.

Az államtitkár szólt arról is, hogy elkezdődött az egységes kérelmek benyújtásának időszaka, a gazdálkodók április 7-e és május 15-e között adhatják be szankciómentesen a szükséges dokumentumokat a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).  Czervány György figyelmeztetett: az egységes kérelmek valójában még június 9-ig beadhatóak, de akkor már a MÁK csak szankció kiszabása mellett fogadja be az igényeket.

A prezentációban azokról a típushibákról is szó esett, amelyeket a termelők a korábbi évek egységes kérelem benyújtásakor elkövettek. Ilyen esetek voltak például, amikor a gazdálkodó nem jogszerű földhasználója az adott területnek, de pontatlan igénylések is számos esetben előfordultak. Például valaki nagyobb területre igényelt támogatást, mint amekkorát a valóságban megművelt. Zöldítésnél okozott problémát az a helyzet, amikor a másodvetést határidőn túl jelentették.

Ugyancsak az elmúlt két év tapasztalatai összegzésekor hangzott el: az ökológiai jelentőségű másodvetések átláthatóbb kezelése érdekében fenntartási időszakot vezettek be, így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. További változás még, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetést a termelőknek október 1-ig  kell elvetni, a vetést és beforgatást 15 napon belül  kell bejelenteni.

Czerván György hangsúlyozta: az FM jövedelempótló támogatást hozott létre a madárinfluenza miatti károkkal leginkább érintett kacsa- és liba ágazatok részére. A gyors segítséget jelentő támogatásra 1,7 milliárd forintot különített el az agrártárca, amelyet még a tavasz végéig megkaphatnak az érintett állattartók. A Magyar Államkincstár 2017. április 15-ig küldi meg postai úton a támogatási kérelem nyomtatványát a kacsa- és libatartók részére, amelyet a kézhezvételtől számított tíz napon belül kell aláírva visszaküldeni a Kincstár részére.

 A Nemzetgazdasági Minisztérium „Azonnal cselekszünk” programján keresztül,  hazai költségvetésből mintegy egymilliárd forint  áll rendelkezésre a madárinfluenza által okozott foglalkoztatási nehézségek enyhítése érdekében, elsősorban a vágó- és feldolgozó vállalkozások számára, de a termelők sincsenek kizárva ebből. Az előadó az egyik állattartó kérdésére válaszolva elmondta: 2017-től a juh- és kecsketartók új támogatást igényelhetnek. A tenyészkos és tenyészbak tenyésztésbe állításához az agrártárca az idén csekély összegű támogatást nyújt.

          

Czerván György az idei mezőgazdasági évről szólva közölte: a tavasz beköszöntével a területek többségén már javában zajlik a talaj és a jó magágy előkészítése. Az őszi gabonák állapota általában megfelelő. Őszi búzát mintegy 963 ezer hektáron, őszi árpát mintegy 239 ezer hektáron, őszi káposztarepcét pedig több mint 281 ezer hektáron vetettek a termelők. A gazdák tavaszi árpát több mint 55 ezer hektáron, kukoricát mintegy 1,1 millió hektáron, míg napraforgót közel 658 ezer hektáron terveznek elvetni.

          

Több mezőgazdasági gépet közvetlenül az expo-térről vittek haza a gazdák.

 

A traktorvezetéshez nemcsak a férfiak értenek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés