Kútba ment bojkott Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. május 05. péntek, 08:11

Font érdekérvényesített, miközben Suhajda engedetlenségre buzdított

Még szinte meg sem jelent a médiában a Jobbik „kútadóhoz” kapcsolódó bojkottja, máris végig söpört Lázár János azon bejelentése, hogy a háztartási célú kutakra nem kell fennmaradási engedélyt kérni. Font Sándor eközben arról számolt be lapunknak, hogy a jövőben az ipari célból létesített kutak engedélyeztetési eljárása is változhat.

A Jobbik választókerületi elnöke április 4-én, kedden, Kalocsán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy pártja bojkottot hirdet a „kútadó” néven emlegetett tavaly született rendelet ellen, mely a kutak regisztrációs kötelezettségére vonatkozik.

- Egy uniós irányelvi határozat miatt bevezetett rendelet értelmében a háztartási célú kutakra jövő év végéig fennmaradási engedélyt kell kérni – ismertette Suhajda Krisztián. Az engedélyeztetési eljárás költsége főként a legszegényebb rétegeket sújtja, a falvak, tanyák nagyszámú nyugdíjas lakosságát, de a városok kertvárosaiban élők közül is sokakat érint az új törvény. Az sem elhanyagolható probléma, hogy az alföldi tanyavilágban, ahol nincs vezetékes víz a fúrt kút az egyetlen, amit tisztálkodásra, állatok itatására vagy öntözésre használni tudnak az ott élők. A Jobbik úgy döntött, hogy mindent megtesz a törvény végrehajtásának megakadályozására, ennek egy lépéseként bojkottot hirdettek, arra kérték az embereket, hogy ne tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek. Suhajda azt tervezte, hogy április 7-én, a megyei közgyűlésen is felszólal a témában. Ez azonban időközben feleslegessé vált, ugyanis az egy nappal azelőtt megtartott kormányinfón Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a kormány döntése alapján, hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra. Senkit nem kényszerítenek arra, hogy a több évtizede használt kutat újra engedélyeztesse több százezer forintért – hangsúlyozta.

Suhajda Krisztián arra kérte az embereket, hogy ne tegyenek eleget törvényi kötelezettségüknek.

Ez annyit jelent, hogy az évi 500 köbméter vízfogyasztás alatt lévő kutak esetében semmiféle eljárási díjkötelezettsége nem lesz az embereknek. Ez az ipari mértékű vízfogyasztókra nem vonatkozik, viszont Font Sándor kezdeményezésére elindult az őket érintő engedélyeztetési eljárás felülvizsgálatának folyamata is. A cél az, hogy csökkentésre kerüljön a hatósági eljárás díjtétele.

- Hónapokkal ezelőtt kezdtem el foglalkozni az üggyel, ugyanis országgyűlési képviselőként hozzám is rengeteg lakossági panasz érkezett, hiszen választókerületemben nagyon sokakat érint a kutak regisztrációja. Mindenképpen szeretném leszögezni, hogy a kutak legalizálása, a vízkivétel mérése, szabályozása hosszú távon az ország érdeke, vízkincsünk megóvása közös feladat. Jelenleg több uniós országgal ellentétben mi vízkibocsátó ország vagyunk és az a cél, hogy ezt a kiváltságot továbbra is megőrizzük. Viszont az eu-s irányelv alapján hozott döntés az én véleményem szerint is túlzó. Ezért a Fidesz frakcióelnökségi ülésein, ahol az illetékes minisztérium államtitkára is részt vett, több alkalommal is felvetettem a problémát. Ennek eredményeként született az a döntés, hogy leállításra került az engedélyezési kötelezettségi eljárás. Sőt mi több a döntés abban is megszületett, hogy aki már elkezdte és bármilyen kiadása volt ezek visszafizetésre kerüljenek.

Ugyanakkor továbbra sem megkerülhető, hogy a háztáji felhasználás mellett létezik az ipari célra kiemelt vizek kérdése. Ebbe a kategóriába tartoznak a mezőgazdasági vállalkozók. A paprikaöntözés Kalocsa környékén is jelentős vízfelhasználást jelent, de ugyanilyen a permetező tartályokba való vízbetöltés is. Ez már nem háztáji célú vízfelhasználás, hanem ez már egy vállalkozási tevékenységhez, megélhetéshez köthető. Ezt teljesen elkülöníti a jogszabály. Itt az 500 köbméter fölötti vagy ipari kereskedelmi célra történő vízfelhasználásokról beszélünk. Ez esetben még bonyolultabb az engedélyezési eljárás. És még drágább. 600 - 800 ezer forint egyetlen kútnak az engedélyezése. A kormány csak az első, a háztáji engedélyezési eljárást semmisítette meg. A gazdasági keretek közt történő ipari felhasználást pedig a kérésünknek megfelelően egy teljes felülvizsgálatnak vetik alá. A folyamat még tart, de a cél az, hogy amennyiben lehetséges a rezsicsökkentés mintájára, - ahogy több hatósági eljárás esetében már megvalósult - egyszerűsödjön az eljárás és csökkenjen a díjtétel. Egyben javasoltam, hogy egy távolabbi időpont kijelölésével adjunk haladékot az engedélyeztetés lefolytatására – hangsúlyozta Font Sándor.

Font Sándor a Fidesz frakcióelnökségi ülésén jelezte: az eu-s irányelv alapján hozott döntés túlzó.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés