Új év, új célok, átütő lendület Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 16. csütörtök, 12:28

Évértékelés dr. Szabó Tiborral a KSE asztalitenisz szakosztályának vezetőjével

A Kalocsai Sportegyesület legrégebbi tagozatai közt tartják számon az asztalitenisz szakosztályt. A sportág több évtizedes múltra tekint vissza, napjainkban pedig bátran mondhatjuk, hogy reneszánszát éli.

A megújulás még 2013 márciusában kezdődött - amikor a KSE a várossal és vállalkozókkal karöltve új edzőtermet alakított ki - és a folyamat még napjainkban is tart. Ebben jelentős mérföldkő volt, mikor 2016 nyarán a pingpongosok egyik legeredményesebb sportolójától, Pásti Mihálytól, a város köztiszteletben álló polgára, dr. Szabó Tibor vette át a szakosztályvezetői tisztséget. Az ez idáig főként „civil” munkája kapcsán ismert és elismert, agilis kalocsai ügyvéd mára a helyi sportéletben is bizonyította, hogy nemcsak a pingpongasztal mellett, de szakosztályvezetőként is képes a nyesett labdákat visszaütni. Az új vezetőt elmúlt időszak változásairól, az elért eredményekről és a jövőről kérdeztük.

- Mi motiválta abban, hogy elvállalja az asztalitenisz szakosztály vezetését?

- Nem láttam egységet a szakosztályban lévő különböző „részlegek”, a felnőtt Megye I-ben és Megye IV-ben versenyző csapat és edzőtársaik, az utánpótlás játékosok és a szabadidős játékban érintett sportolók valamint a vezetők között. Egyrészt ezt szeretném megteremteni, másrészt pedig mintegy 10 éve egyre jobban „öregszik” a kalocsai pingpong, és ezt orvosolván fő motivációm az utánpótlást felfejlesztése. Természetesen a szűkös anyagi és működési lehetőségekhez képest.

- Tavaly nyár óta áll a KSE asztalitenisz szakosztályának élén. Hogyan értékelné az elmúlt fél év munkáját?

- Több területen is történt változás az elmúlt időszakban. 2016. szeptembertől intenzíven beindult az utánpótlás-képzés, mintegy 30 fő 14 év alatti gyermekkel. A személyi változások révén „újra lettek hangolva” a Megye I-es és Megye IV-es bajnokságban induló csapatok. Mindemellett pályázatokat nyújtottunk be, melyen labdákat és ütő-borításokat nyertünk a gyerekek részére, de régi hiátusnak eleget téve megalkotásra került az edzőterem házirendje is. A sport népszerűsítése érdekében lebonyolítottunk egy komoly meghívásos profi-versenyt, az összetartozás érzését hangsúlyozván pedig megajándékoztuk a sportoló gyermekeinket Mikuláskor. Jelenleg a városi bajnokság valamint a Farsang Kupa szervezése ad megoldandó feladatokat. Mindez azt mutatja, hogy büszkék lehetünk az elmúlt fél évben elvégzett munkánkra.

- Általánosságban véve megfigyelhető, hogyha egy szakosztály szakmai háttere stabil lábakon áll, az a sportolók teljesítményén is látszik. Igaz ez a KSE asztalitenisz szakosztályára is?

- Valóban több kiemelkedő sikert is elértek versenyzőink. Nagy eredmény számunkra, hogy a Pásti Mihály, Farkas Zoltán, Németh Dávid és Rogács Erik alkotta Megye I-es csapatunk megvetette lábát ezen osztályban és az első fordulóban legyőzte a tavalyi bajnokcsapatot. Emellett hatalmas sikernek könyveljük el azt is, hogy a Dusnoki Zoltán, Diel Tibor, Cselik Gyula, Tóth Csaba, Kristóf Péter alkotta negyedosztályú csapatunk az őszi fordulóban az első helyen végzett. De tavaly az utánpótlás sportolóink is kiválóan teljesítettek. Győri Martin a tavalyi versenyeken egyéniben háromszor végzett az első helyen és Haász Kevin, Viola-Sztricsevics Zsombor mellett tagja volt a megyei diákolimpia aranyérmes csapatának is. A megyei diákolimpián a lányok is jól szerepeltek, a Balogh Zsanett, Budinszki Beatrix, Balogh Adrienn alkotta csapat bronzéremmel tért haza. Egyéniben Haász Kevin is eredményes volt, hiszen egy ezüstérmet és három bronzérmet is gyűjtött. A tavalyi versenyszezon folyamán Rogács Erik egyéniben egy aranyéremmel és egy bronzéremmel gazdagodott, Balogh Zsanett és Vida Zolta pedig egy-egy aranyérmet szereztek. Itt szeretném megemlíteni, hogy ezen eredményekhez jelentős mértékben hozzájárult Farkas Zoltán, aki személyi edzőként két év alatt faragott Megye I-es játékost Rogács Erikből és ő volt az, aki nagy szerepet játszott Vida Zoltánt diákolimpiára való felkészítésében is. Emellett csak elismerően tudok szólni Szilasi Tamás áldozatos munkájáról, aki több turnusban, harminc gyereket edz hétről-hétre. Az ő elhivatottságuk, szakmai tudásuk, versenyzői tapasztalatuk valamint a kezük alatt formálódó sportolók tehetsége, kitartása és szorgalma az, ami végül az eredményekben is megmutatkozik.

- Hány sportolója van a szakosztálynak?

- Jelenleg 40-45 az állandó taglétszámunk, de ezen kívül nyílt napokon rendszeresen akár további 10-20 fő is ellátogat hozzánk. A nagyközönség előtt is nyitva álló sportrendezvényeinknek köszönhetően bízunk abban, hogy ez a létszám folyamatosan nő.

- Melyek a 2017-es év legfontosabb célkitűzései?

- Több területen is újabb célokat tűztünk ki magunk elé. Az infrastruktúra tekintetében pályázatok benyújtásával az öltözőnk bővítése, felújítása, korszerűsítése a legfontosabb. További célunk, hogy a terem szellőztetését egy ventilátor beépítésével gazdaságosan tudjuk biztosítani. A tervek közt szerepel még egy adogatógép vásárlása a gyermekek részére, valamint szeretnék felújítani az asztalokat elválasztó paravánokat és új hálókra is szükségünk van.

Ami a sporteredményeket illeti, bízunk abban, hogy a Megye IV. osztályban dobogós helyezést érünk el, az utánpótlás-korosztályban pedig nagyon szeretnénk, ha a tavalyi eredményeket az idén is tudnánk hozni. A közösségi asztalitenisz tekintetében mindent megteszünk azért, hogy a délelőtti játéklehetőségekkel egyre többen éljenek, ezért tag-toborzásba kezdünk. Ami pedig a saját versenyeket illeti, szervezzük a városi bajnokságot, a gyermek Farsang Kupát, a Kalocsa Kupát, valamint újdonságként egy 24 órás pingpong versenyt fogunk meghirdetni. És nem utolsó sorban az idén több családi napot is szeretnénk tartani. Az utánpótlás-toborzás terén a terem mérete, az asztalok száma és a terem foglaltsága jelentős korlátot jelent, így most e téren a további lehetőségeink sajnos akadályokba ütköznek. De bízunk abban, hogy tovább tudunk haladni a megkezdett úton és nemcsak meghatározó, de idővel a legeredményesebb kalocsai szakosztályok sorát bővíteni.

Aki kedvet érez ahhoz, hogy a KSE asztalitenisz szakosztályának tagjaként sportoljon, az dr. Szabó Tibor szakosztályvezetőnél jelentkezhet a 06-30/2929-918-as számon, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen. Aki csak saját kedvtelésből szeretne megfelelő körülmények között pingpongozni, az hétfőn és szerdán délelőtt 10-től 12 óráig valamint pénteken 18-tól 20 óráig teheti meg az edzőteremben, Szilasi Tamás és dr. Szabó Tibor teremfelügyelete mellett, megfelelő sportruházatban és váltócipőben, 500 Ft/alkalom megfizetésével.     

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés