Hiánypótló beruházás Bugacon Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 13. hétfő, 08:26

180 millió forintból kezd fejlesztésbe a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái nevű területen.

A projekt részleteit február 8-án sajtótájékoztató keretében ismertették.

A sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon jelenleg soha nem látott mértékű támogatási forrás áll rendelkezésre környezet és természetvédelemre. A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus végéig mintegy 2800 milliárd forint támogatást fordíthatunk környezet- és természetvédelmi beruházásokra.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén kezdődő projekt részleteit Ugró Sándor, a KNPI igazgatója ismertette. Bócsa-Bugac buckavilága és homokpusztái kiemelt jelentőségű Natura 2000 terület. Bugac valamikor a pusztai és a lovasturizmus fellegvára volt, azonban az utazási szokások változásával és attrakciófejlesztések elmaradásával a látogatószám jelentősen megfogyatkozott. A programok szervezését és lebonyolítását nehezíti, hogy a térségben nem található olyan fogadó- és bemutató épület, amely e programok kiindulási helye, a terepi programhoz tartozó konferenciák megvalósítási helyszíne lehetne.

  

180 millió forintos bruttó összköltségből ezt a hiánypótló beruházást tervezi megvalósítani a KNPI – mondta Ugró Sándor. Az 1850 körül épült Buzsik-csőszház elnevezésű népi műemléki tanyacsoport mellé új, az ideérkező látogatók igényeit kiszolgáló, egész évben üzemelő épületet létesítenek.

A „Bugac kapuja” elnevezésű épület és a benne lévő kiállítás sokoldalúan nyújt majd információkat a különféle korosztályoknak a térség élővilágáról, valamint motiválja és felkészíti a látogatókat a terepi programokra. Az épületet többfunkciósra tervezik: alkalmas lesz csoportok fogadására, tájékoztatására, a túrák kiinduló helye lehet, továbbá konferenciák, találkozók megtartásához is rendelkezik majd a szükséges infrastruktúrával. Az épület egyidőben 50 főt tud majd fogadni, a működtető évente 10.000 látogatóval számol.

A projekt részeként létrehozzuk a „Homoki erdők emlékútja” elnevezésű tanösvényt is, amely a legveszélyeztetettebb homoki erdőtársulásokat és Natura 2000 jelölő fajokat fogja bemutatni. Továbbá a Bugacon már meglévő tanösvényeket, turisztikai célú objektumokat egységes rendszerbe foglaljuk és túraútvonalra fűzzük a terepi tájékozódás megkönnyítése érdekében – részletezte a jövőbeli terveiket Ugró Sándor.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés