Márciustól pályázhatnak a fiatal gazdáknak Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 10. péntek, 10:40

37,7 milliárd forintos keretösszeggel 2017. március 1-én indul el a rég várt „fiatal gazda" pályázat. Várhatóan 3.000 kérelem kerül majd támogatásra.

A támogatás 100%-os átalánytámogatás (nem beruházáshoz kötött), mértéke: 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg (jelenleg kb. 12,3 M Ft). A támogatásra jogosultak köre viszont a korábbi pályázatokhoz képest korlátozott. A pályázónak már a mezőgazdasági pályán kell tevékenykednie, ugyanis új belépők most nem lehetnek a kedvezményezettek között.

Új kiírás keretében márciustól adhatják be kérelmeiket, akik azon „fiatal gazdák”, támogatásban szeretnének részesülni. A felhívás célja a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapításának támogatása, ezzel együtt a birtokstruktúra átalakításának előmozdítása, a mezőgazdasági munkaerő korstruktúrájának javítása, a vidék népességmegtartó képességének növelése és a mezőgazdasági tevékenység hosszú távú megtartása. A konstrukció keretében újonnan létrehozott mezőgazdasági vállalkozás létrehozására kaphatja a támogatást az igénylő az általa megírt üzleti tervében vállalt kötelezettségek teljesítésével arányosan.

  

A támogatás jellege visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás, azaz vissza nem térítendő támogatás, melynek 75%-át előre kifizetik. A támogatási összeg fennmaradó 25%-ának lehívására külön kifizetési kérelem benyújtását követően, a jogcímrendeletben meghatározott feltételek teljesítését követően kerülhet sor. A támogatás mértéke a működtetési időszak 4. évére vállalt üzemméret függvényében legfeljebb 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet. A fiatal gazda pályázat igénylésének feltételei, hogy a pályázó MVH ügyfél-nyilvántartási számmal rendelkezzen, a kérelem benyújtásakor legfeljebb 40 éves legyen, mezőgazdasági szakismerettel és legalább 6–25 ezer euró STÉ üzemmérettel rendelkezzen, valamint főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásától számított 12 hónapnál nem régebben folytató egyéni vállalkozó legyen.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés