Get Adobe Flash player
Központban a növényvédelem Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 07. kedd, 08:52

Hasznos információkkal gazdagodtak a kiskőrösi szőlészek

A kiskőrösi Növényvédőszer és Műtrágya Üzletház február 13-án rendezett borkóstolóval egybekötött szakmai estjére több, mint 40 helyi gazda gyűlt össze a Szentpéteri Borházban. A növényvédelem új irányvonalairól, a korszerű szerves trágyák jelentőségéről valamint a 2017-es év károsító előrejelzéseiről és az ellene történő hatékony védekezésről is hasznos információkat hallhattak a gazdák.

A gazdálkodók számára a növényvédelem kulcsfontosságú terület. Ez a sikeres mezőgazdasági termesztés alappillére, és nem túlzás azt mondani, hogy egyben a napi megélhetés biztosításának záloga. Éppen ezért kiemelt fontossággal bír, hogy a hazai piacon megtalálható növényvédő szerek és eljárások kapcsán naprakészek legyenek. Ezért szép számmal vettek részt a legutóbbi szakmai esten, ahol a megjelenteket Szentpéteri Attila a Kiskőrösi Gazdakör elnöke, az est főszervezője és házigazdája köszöntötte.

 

A Bátori Kert Plusz Kft. képviseletében Sztankovics Nikoletta szaktanácsadó nyújtott segítséget a gazdáknak.

 

Növényvédelem esetén, nem csak a kémiai növényvédelemre kell gondolnunk, hanem minden olyan tevékenységre, amivel a növények jó kondícióját fenn tudjuk tartani. Ez utóbbiba tartozik trágyázás, mely során a termelt növény megfelelő tápanyagigényét próbáljuk teljes mértékben kielégíteni. A témában a Bátori Kert-Plusz Kft. képviseletében Sztankovics Nikoletta szaktanácsadó nyújtott segítséget a gazdáknak, aki a korszerű szerves trágyák jelentőségéről beszélt. Rámutatott a baromfi és marhatrágya közötti különbségekre hangsúlyozva a pelletált szerves trágya előnyeit, mely mindamellett, hogy javítja a talaj szerkezetét, a humuszképződést is elősegíti. Életet visz a talajba, a növények számára nélkülözhetetlen mikro- és makro elemeket is tartalmaz. A pelletált trágya megakadályozza a gyökérzónából a tápanyagok kimosódását, amelyek könnyen felvehetők a növény számára. Magas szerves anyag tartalmának köszönhetően hatása több évig is érezhető a talajban. A cég által forgalmazott Orgevit névre hallgató 100 százalékos baromfitrágya mindemellett nem perzseli a gyökérzetet és gyomoktól és korokozóktól is mentes.

 
 

A második felszólaló Biocont Magyarország Kft. területi képviselője, Morva Tamás volt, aki elmondta, hogy cége elsődleges feladatának tekinti, hogy a biológiai növényvédelem hazánkban kevésbé ismert technológiáit, készítményeit meghonosítsa és minél több termelővel megismertesse. Napjainkban egyre növekvő igény jelentkezik az egészséges úton, minél kisebb környezetterheléssel előállított és valóban egészséges, tehát kemikáliáktól mentes élelmiszerek iránt. Ezért a jövő az úgynevezett integrált- és ökológiai gazdálkodásé, melyek alapja a biológiai növényvédelem.

 

 

  

 

 

A szakember részletesen bemutatta a cég által forgalmazott sikerterméket a Wetcit-et, mely egy teljesen új hatóanyagú és hatásmechanizmusú adjuváns és hatásfokozó készítmény. Összetevői kiemelkedő nedvesítő hatást, tapadást és permetlé penetrációt biztosítanak az alkohol-etoxilát hatóanyag és a hidegen préselt narancs-terpén adalékanyag jóvoltából. Beszélt még a VitiSan növénykondicionálóról is, mely lúgos kémhatása miatt a gombák fejlődésére alkalmatlanná teszi a levél és bogyófelszínt, kiszárító hatású a micéliumokra, és mind a lisztharmat, mind pedig a szürkepenész életfeltételeit rontja. Előnye, hogy használata esetén nincs várakozási idő és szermaradék valamint a készítmény kálium tartalma fokozza a szőlő természetes ellenálló képességét. A szakember a termék más készítménnyel való keverhetőségére is felhívta a figyelmet, hiszen azt savas kémhatású anyagokkal nem lehet vegyíteni. A 21. század egyik biológiai eljárásának úttörőjét a Shin-Etsu légtértelítéses készítményt is bemutatta a tanácsadó, mely egyes kártevő molylepke fajok szaporodását gátolja meg. Lényege, hogy a mesterségesen előállított szexferomonnal hatalmas dózisban „telítjük” az ültetvény légterét, elfedve ezzel a nőstények természetes feromon illatnyomát. Így a hímek elveszítik tájékozódó képességüket, a párosodás elmarad, tehát a nőstények megtermékenyítetlenek maradnak és nem raknak fertilis petét.

   

A 2016-os év növényvédelmi nehézségeiről, az idei év károsító előrejelzéseiről, valamint az erre kínált megoldásokról a Bayer CropScience képviseletében Gáspár Gergely területi képviselő beszélt, aki elmondta, hogy az idei évben a lisztharmat esetében már most prognosztizálható, hogy a tavalyi hosszú ősz miatt áttelelő képletek alakultak ki, amelyeket a hideg idő csak gyérített. A megelőzésnél erre nem lehet alapozni, hiszen korai fakadás és kicsit csapadékos tavasz esetén legalább közepes erősségű járvány várható. Éppen ezért ismertette a cég Luna Experience termékét, melyről részletesen megosztotta a tavaly évi tapasztalatokat, mely során kiválóra vizsgázott. Lisztharmat ellen nemcsak kimagasló hatása volt, de a virágzáskori botritisz ellen is hatékony segítséget nyújtott a gazdáknak. Ami a peronoszpórát illeti a szokásosnál is nagyobb mennyiségű áttelelő anyag van az ültetvényeken, ami csapadékos tavasz esetén már virágzás körül is gondokat okozhat. Ezért feltétlen alkalmazni kell a felszívódó készítményeket virágzás-bogyókötés idején. De a szakember muslica elleni védelemre is felhívta a figyelmet, mely kapcsán a prevenció a leghatékonyabb. Ezt a célt szolgálja a Decis Mega termék. De a gazdák a Bayern teljes 2017. évi szőlővédelemhez kapcsolatos technológiájáról és az ahhoz illeszkedő termékekről átfogó képet kaptak. Az előadások végén pedig ők maguk is feltehették szakmai jellegű kérdéseiket, melyekre a szakemberek készséggel válaszoltak.

                                         

       

 


 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés