Get Adobe Flash player
A közmunkával mindenki jól jár Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. március 03. péntek, 09:21

TÁZLÁR - Szép eredményekkel működik a közmunkaprogram Tázláron, erről a legutóbbi közmeghallgatáson számolt be Bán Róbert polgármester.

Tavaly több mint 60 embernek tudtak munkát adni, 15 millió forintot költhettek eszközökre, anyagokra, és 46 millió forint bért fizettek ki a tázlári közmunkás embereknek a járulékokkal együtt. A munkások a fizetés nagy részét helyi a boltokban, vendéglátóegységekben, szolgáltatóknál költötték el – ezzel is növelve a község vállalkozóinak bevételét – hangsúlyozta a polgármester.

Kezdetekben két fóliasátorban termesztettek zöldséget, a fóliák számát mostanra hatra bővítették, így a palántanevelést is megoldották és a primőráruk mennyiségét is növelték. A saját termesztésű zöldségekkel az iskolás és óvodás korú gyermekek étkeztetéséhez járulnak hozzá.

- A közmunkaprogramból 2014-ben még csak 664 ezer forint bevételünk folyt be. 2015-ben ez az összeg már 4 millió 286 ezer forint volt, 2016-ban pedig a viharok és a jégeső ellenére is kis mértékben még tovább emelkedett. A bevétel legnagyobb részét továbbra is a cukkíni értékesítése adja, de a konyhára átvitt termékek értéke is meghaladja az előző évit. Ezenfelül tartalmazza még a tartósított termékeket, és a közmunkásoknak szétosztott zöldségeket és kedvezményeket.

- Pályázati támogatással vásároltunk 850 ezer forint értékben egy japán kistraktort, mely a fóliasátrak alatt és a kert szűk helyein a talajművelést segíti, egy MTZ-82-es traktort 1. millió 950 ezer Ft-ért, mely a szántóföldi földmegmunkálást, fuvarozást, hóeltakarítást segíti – számolt be Bán Róbert. - Vettünk egy kisteherautót is, mellyel a megtermelt zöldségek közúti fuvarozását, továbbá anyagaink eszközeink beszerzését tudjuk biztosítani, valamint egy hűtőkonténert, melyben a megtermelt zöldségeket tároljuk a felhasználásig, Voltak kisebb értékű beszerzéseink is, például: utánfutó, burgonyafelszedő, öntözéshez szivattyúk, csövek, egy anyakoca, tíz malac, hatvan baromfi.

Vannak természetesen további terveink, és folyamatban lévő tevékenységeink is.

Folytatni szeretnénk településünk virágosítását a lakóközösség bevonásával. Az utak kátyúzását, és a padkák vízelvezetésének megoldását – ehhez kérjük a lakosság türelmét megértését és segítségét – hangsúlyozta Bán Róbert polgármester.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés