Egymilliárd forint jut ez évben térségfejlesztésre Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 20. hétfő, 13:24

Kuratóriumi üléssel és nyertes pályázattal zárta az évet a JETA

Sikeres évet tudhat maga mögött a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány, hiszen a Miniszterelnökséghez benyújtott nyertes pályázat jóvoltából 2017-ben egymilliárd forintot fordíthat az atomerőmű környezetében lévő települések felzárkóztatására és életminőségének javítására. A 41 érintett önkormányzatnak 2017. január 31-ig kell beadni pályázataikat.

December 16-án, Pakson tartotta a tavalyi év utolsó ülését a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány kuratóriuma. Az eseményen Dr. Iván Nelli, Varga Nelli, dr. Darányi Attila kurátorok mellett szinte mind a 41 érintett település vezetője részt vett, akik előtt örömmel jelentette be dr. Kovács Antal, az alapítvány kuratóriumának elnöke, hogy a Miniszterelnökséghez térségfejlesztési támogatásra benyújtott pályázatuk pozitív elbírálásban részesült. Mindez azt jelenti, hogy egymilliárd forintos keretre pályázhatnak a paksi atomerőmű térségében lévő települések a JETÁ-hoz.

A paksi, kalocsai, tolnai és szekszárdi kistérség települései elsősorban az atomerőmű kapacitásfenntartási programjához illeszkedő fejlesztési célok megvalósulása kapcsán nyújthatnak be pályázatot. Az egymilliárd forintos keretből főként a térségi és települési szolgáltatási infrastruktúra fejlesztésére irányuló projekteket támogatják majd, mely kapcsán dr. Kovács Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az önkormányzatok jól meghatározzák a hosszú távú fejlődést segítő célokat, akkor tényleg olyan dolgokra tudnak pályázni, ami a következő száz évre meghatározza a térség településeinek életét. Mindemellett hangsúlyozta azt is, hogy a pályázatok értékelése valamint a megvalósulás ellenőrzése még szigorúbb feltételekkel zajlik majd. Kiemelte, hogy a kuratórium a pályázati célok megvalósítása során bekövetkező esetleges változásokat csak akkor tudja rugalmasan kezelni, ha azt időben jelzik, utólagos jóváhagyásra nem lesz mód a jövőben.

A kuratóriumi ülésen elhangzott, hogy nemcsak a pályázati úton szétosztható pénzösszeg nőtt, de idén először hétféle pályázati ablakot nyitottak meg. Az érintett önkormányzatok pályázhatnak a már megvalósítás alatt álló, nagyobb léptékű pályázataik önrészének részleges kiváltására, az életbiztonságot és az életminőséget emelő célok megvalósítására, közösségi épületek energiaracionalizálására, valamint helyi építészeti értékek megóvására. Új lehetőségként jelent meg a kiírásban a szolgáltatási infrastruktúra elemek megvalósíthatósági tanulmányainak elkészítési támogatása, és a közösségi programok – falunap, fesztivál – megrendezésének támogatása. Minderről Kováts Balázs az alapítvány munkáját segítő szakértő tartott prezentációt a megjelent polgármestereknek. Elmondta, hogy a támogatási intenzitási szinteket körülbelül tíz százalékkal megemelték, ennek köszönhetően az önkormányzatoknak kevesebb önrészt kell vállalniuk. A közösségi programok esetében pedig 100 százalék a támogatási intenzitás mellett maximum egymillió forintra lehet pályázni. Emellett jelentős változás az előző évekhez képest, hogy egy-egy önkormányzat akár négy pályázatot is benyújthat egyidejűleg.

Az önkormányzatoknak a pályázatokat 2017. január 31-ig kell benyújtani. Ezek elbírálása után kezdődhet az az egymilliárdos fejlesztés, mely a 41 település számára a helyi igényekhez illeszkedően kulcsfontossággal bír.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés