Kis lak áll a nagy Duna mentében Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 17. péntek, 13:45

2016 a tervezés, a remények szerint 2017 a kivitelezés éve lesz Dunavecsén

Térségünk egyik legrégebbi, már az 1300-as években is számon tartott települése, a Duna bal partjának egyik gyöngyszeme, Dunavecse. A kisvárosról egyeseknek a „petruska” (petrezselyemzöld) vagy az utánozhatatlan zamatú földieper jut elsőként eszébe, míg másoknak Petőfi Sándor Füstbe ment terv című költeménye, melyet az 1840 és 1844 közt itt élő családjához való hazatérés ihletett. Persze szép számmal akadnak olyanok is, akiknek az itt található kiváló horgászhelyek jelentik az igazi paradicsomot. Teljesen mindegy, hogy ki miért is szereti, egy bizton állítható: az itt élők hagyománytisztelete, szorgalma és vendégszeretete példaértékű. A dunavecseiek elmúlt évének főbb történéseiről, valamint a 2017-es év céljairól és kihívásairól Vörös Sándor polgármesterrel beszélgettünk.

Vörös Sándor polgármester

Dunavecsén nagyon sok a mezőgazdasági termelő, a lakosok többségének ez a fő megélhetési forrása. Sokan termelnek meggyet, sárga- vagy görögdinnyét, földiepret, borsót, de talán a petrezselyemzöld termesztés, azaz a „petruskázás” ad a legtöbb embernek munkát. Mivel a petrezselyem zöldet kézzel vágják és csomózzák, ami munkaerő igényes feladat, így sok embert foglalkoztatnak ebben az ágazatban, akár idénymunka jelleggel is - tudtuk meg Vörös Sándor polgármestertől, aki immár második ciklusát tölti a 4000 fős település vezetőjeként. Kiváltképp büszke arra, hogy a kis lélekszám ellenére is nagyon sok civil szervezet és baráti társaság működik a városban, akik időről-időre a társadalmi és közösségi élet mozgatórugói. Olyan sarokpontok, melyre bátran támaszkodhat a település.

Petőfi él

- A Petőfi – kultusz ápolásában élen jár a Petőfi Baráti Kör. Nekik köszönhetően az év minden egyes szakában van olyan kulturális rendezvényünk, megemlékezésünk, nagyobb közösségeket megmozgató programunk, mely a magyar irodalom legismertebb alakjának állít emléket. A téli időszakban, Szilveszter napján, a költő születésére emlékezvén a Petőfi Házban már délutántól teával, forralt borral és irodalmi műsorral várják az érdeklődőket, majd a Petőfi szobornál egy közös gyertyagyújtással ér véget az esemény. Tavasszal a „Március Idusán” elnevezésű rendezvényünk több napos, hiszen nemzeti ünnepünk és Petőfi számunkra elválaszthatatlanul egybeforrt. A hagyományos megemlékezésen és koszorúzáson túl a helyi amatőr színjátszó csoportunk ilyenkor mindig új színdarabbal lép a nagyközönség elé. Nyáron a költő halálára emlékezünk, míg ősszel a „Szeptember végén” című irodalmi rendezvénnyel tisztelgünk Petőfi munkássága előtt – nyilatkozta a polgármester, aki elismerően szólt arról, hogy három felnőtt kórus is működik Dunavecsén, amely az ilyen lélekszámú települések esetében nagyon ritka. A Vikár Béla Női Kar, a Kék Duna Népdalkör valamint a főként katolikus egyházhoz köthető Danubia Vox vegyes kari kórus üde színfoltja nemcsak a város, de a környező településeknek kulturális életének is. Vörös Sándortól megtudtuk, hogy az önkormányzat legnagyobb rendezvénye a Hídi-Vásár és Fesztivál, mely a Dunavecse szomszédságában megépített Duna híddal egyidős. A nyár legnagyobb kulturális eseményén, a híd lábánál kialakított vásári forgatagban felállított nagyszínpadon egymást követik a fellépők. Az eseményre évről-évre egyre többen látogatnak el nemcsak a környező településekről, hanem az ország egész részéről.

    

Aktív civilek

A változatos kulturális programokon túl különböző civil megmozdulások erősítik a dunavecseiek együvé tartozását, melyek közül legjelentősebb az önkormányzat szervezésében megvalósuló „Egy nap a városért” elnevezésű akció.

- Tavaly 150 fő önkéntes vett részt aktívan köztereink virágosításában, parkrendezésben, faültetésben és a főbb közterületek rendbetételében. Ezen alkalmakkor nemcsak a szemetet gyűjtünk, vagy parkosítunk, hanem apróbb felújításokat is végzünk. Legyen szó lefestésre váró középület faláról, vagy játszótéri játékokról. Ilyenkor közös erővel dolgozunk közvetlen környezetünk rendbetételéért, településünk szépítéséért, melynek célja, hogy élhetőbb és otthonosabb városunk legyen, melyben mindenki jól érzi magát. A munka végeztével pedig jó hangulatban fogyasztjuk el a közös ebédet – mondta el Vörös Sándor, aki nemcsak a kulturális és civil életről, de az önkormányzat előző évéről is beszámolt.

        

Élhető környezet

- Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor 2016 a tervezés éve volt, amikor nem a kivitelezésen, hanem a jövőbeni tervek előkészítésén volt a hangsúly. Ezek eredménye reményeink szerint majd ez évben fog kicsúcsosodni. Tavaly több olyan pályázatot is előkészítettünk és beadtunk, amelyek pozitív elbírálása után olyan jelentős beruházásokat tudunk véghez vinni, amelyekre már régóta szüksége van településünknek. Ezek közül a legjelentősebb, az elmúlt évben fennállásának 110 éves évfordulóját ünneplő Dunavecsei Petőfi Sándor Általános Iskola épületeinek teljeskörű felújítása. Bízunk benne, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz (TOP) benyújtott pályázatunk zöld utat kap, és a két iskola valamint a sportcsarnokunk épületénél is lehetőségünk nyílik a mindent átfogó rekonstrukcióra. Ennek során a nyílászárók és az elektromos vezetékek cseréjén túl egy már régóta szükséges fűtéskorszerűsítésre is sor kerülhetne. A tervek szerint a három épületnek egy közös fűtőközpontja lenne, így egy biomassza kazán látná el a létesítményeket, amely jóval energiatakarékosabb és költséghatékonyabb lenne a mostani fűtésrendszernél. A sportcsarnok épületének átadása 1980-ban volt, az épület azóta nem lett felújítva. Évek óta beázik, nincs hőszigetelése és még az akkori gázkazán működik. Fontos lenne, hogy végre megújuljon az épület, hiszen nagyon sokan használják rendszeresen a sportlétesítményt. Délután négyig az iskolások testnevelés órái valamint szakkörök és edzések zajlanak, késő délutántól és a hétvégéken pedig a település lakói használják. A kötelező iskolai foglalkozásokon túl főként a labdajátékokhoz kapcsolódó edzéseknek ad otthont, de a helyi sportegyesület íjászai is itt edzenek és hamarosan a kajak-kenusok is beköltöznek a száraz edzésekhez. Mindemellett a Bozsik Programban résztvevő utánpótlás labdarúgók, valamint az aerobikosok is rendszeresen tartanak itt foglalkozásokat. Ebből is látszik, hogy több száz fő használja rendszeresen az épületet, ezért is fontos, hogy a 36 évvel ezelőtt felépített sportcsarnokunk végre a mai kor elvárásainak megfelelően megújuljon – hangsúlyozta Vörös Sándor, akitől megtudtuk, hogy a TOP-os pályázatok közt a Százszorszép Óvoda régi épületének felújítása is szerepel. Ezek mellett bíznak abban, hogy a Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott pályázat eredményessége esetén ez évben a Művelődési Ház külső rekonstrukcióját és nyílászáró cseréjét is meg tudják oldani. Természetesen az önkormányzat saját lehetőségeihez képest 2017-ben csakúgy, mint 2016-ban mindent megtesz azért, hogy élhetőbb környezetet biztosítson a lakosoknak.

          

Értékteremtő közmunka

- A tavalyi évben a pályázatok előkészítésén túl több olyan beruházást is végrehajtottunk, amely az itt élők komfortérzetének javítását szolgálta. Törekedtünk arra, hogy önerőből kisebb-nagyobb dolgokat megvalósítsunk. Ezek nem a volumenük miatt fontosak, hanem azért mert olyan kis helyen lévő, ámde lokális problémát kezelnek, amelyek az ott élők vagy az adott helyszínt használók számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Az iskola közelében valamint a központban a postahivatal mellett további parkolókat alakítottunk ki. Ez egy olyan hiánypótló beruházás volt, amelyet a kevés parkoló hely illetve az ehhez kapcsolódó közlekedési problémák tettek indokolttá. Természetesen a kivitelezéséhez használt térköveket a közmunka program keretein belül gyártottuk. De más területen is hasznosítjuk a produktív, értékteremtő közmunkát, hiszen a településünk árokrendszerét is elkezdtük mederlapozni. Célunk az, hogy minél hosszabb szakaszon kulturáltabbá tegyük az esővíz árkokat. Természetesen nem másodlagos szempont az sem, hogy mindamellett, hogy esztétikus lesz a településkép, az árkok könnyebben takaríthatóvá válnak. A tavalyi év során több belterületi utat is sikerült felújítanunk vagy javítanunk. Ezek egy része aszfaltos lett. Sajnos ez a kisebb rész, mert az aszfaltozás elég drága, de egyéb technológiával további utakat is fel tudtunk újítani. Ez nem azt jelenti, hogy ez egy végleges javítás lenne, hiszen ez nem olyan tartós, mint az aszfalt, de pár évre minőségi javulást fog eredményezni az úton – számolt be a polgármester az elmúlt évi fejlesztésekről.

Természetesen a 2017-es év nem csak arról szól majd, hogy a település vezetői hátradőlnek és várják a beadott pályázataik pozitív elbírálását. Mivel Dunavecse is a Sport Park Program nyertesei közt van, így már biztos, hogy legalább egy helyen kültéri fitnesz eszközöket is tudnak majd használni a lakosok. Ehhez kapcsolódóan pedig önerőből új játszóteret is létesítenek majd. Ha pedig régi játszótér mellé épül az új park, úgy teljeskörűen felújítják majd a régi játszóteret, de ez még ott jártunkkor nem véglegesedett. Ami viszont borítékolható, hogy amit lehet, csakúgy, mint a tavalyi évben, önerőből próbálnak megújítani, hiszen az itt élők számára Dunavecse a valódi otthont jelenti a „nagy Duna mentében”. Ezen otthon jobbá tételéért pedig munkálkodni sem restek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés