Get Adobe Flash player
Ingyenesen szerezhető a második szakma Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 15. szerda, 11:52

Indulnak a keresztféléves képzések a Dózsában és a Kossuthban

Immár két éve, hogy nem csak az első, hanem a második szakképesítést szerezhetik meg ingyen azok, akik az eredeti szakmájukkal akár az elhelyezkedés esélyei miatt nem elégedettek, vagy olyan szakterületen szeretnének dolgozni, ami inkább érdekli őket. Na és persze ott vannak, akik az első Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmát azért szeretnék elsajátítani, hogy a munkaerő piacon több bérért és sikeresebben szerepeljenek. Nekik kínál most úgynevezett keresztféléves tanulási lehetőséget a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Az érettségizetteknek általában 2 éves, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek 3 éves, keresztféléves tanulás idén január végén indul, tehát érdemes sietni a jelentkezéssel. Az oktatás mind a műszaki, mind a humán területen olyan szakmákban indul, amelyek keresettek.  

Amint az közismert 2015.  júniusában  léptek hatályba azok a szabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben,  azaz kettő,  az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakmát sajátíthat el. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni, de a változtatás következtében már az egyetemi és főiskolai oklevéllel rendelkezők előtt is nyitva áll a kapu a szakmatanulás előtt.

Az érettségivel rendelkezők szakképesítésenként legfeljebb három tanéven keresztül tanulhatnak ingyen és végezhetitek el a szakképesítés-ráépüléseket is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel rövidebb ideig.

Mint megtudtuk, a Dózsába az ingyenes másodszakma tanulásra, keresztféléves rendszerben CAD-CAM informatikus, CNC gépkezelő, fodrász, hegesztő, informatikai rendszerüzemeltető, női szabó, számítógép-szerelő, karbantartó, villanyszerelő szakmákban lehet jelentkezni.

Ennek feltételei és a jelentkezési lap megtalálható a Bajai Szakképzési Centrum felnőttoktatással foglalkozó honlapján: http://bajai.szcentrum.hu/felnottoktatas, információ a 06-78-461-600 telefonszámon,  vagy  az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. kérhető.

A Kossuthban gyakorló ápoló, idegenvezető, vendéglátás-szervező, vendéglátó üzletvezető, szakács, fogadós szakmákban január 30-án indul a képzés, de még az utolsó napokban is lehet jelentkezni. Ezek közül egyedül a vendéglátó üzletvezető képzés 1 éves, a többi szakma az érettségizetteknek kettő, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek három év. Az egyes képzések részletes leírása ugyancsak a fenti honlapon olvasható.

Fontos tudnivaló, hogy akkor is ingyenes az OKJ, ha már van diploma. Ebben az esetben ugyan olyan feltételekkel szerezhet szakmát a jelentkező, mint akinek nincs felsőfokú végzettsége.

Jó hír, hogy az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Ha valaki már a megszerzett szakmája szakirányán szeretne tovább tanulni főiskolán vagy egyetemen, az a szakterületen oktató  egyetemek és főiskolák döntése alapján az OKJ-s végzettségért 24 többletpontot kaphat.

Mint megtudtuk, OKJ-s képzésre jelentkezés esetén, a felsőoktatáshoz hasonlóan nincs felvételi. A keresztféléves képzések semmiben nem különböznek a már megszokott, ősszel induló, ugyan ilyen néven induló képzésektől. Ám a foglalkozás- egészségügyi vizsgálaton mindenkinek meg kell felelni az adott szakma esetében a  jelölttel szemben  támasztott egészségügyi követelményeknek.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés