Esküvői fotós etikett Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 10. péntek, 09:00

Ha nem akarsz csuklani, ne zavard a fotóst!

Manapság már szinte mindenütt profi esküvői fotósra bízzák a nagy nap megörökítését az ifjú párok. Sokan készítenek külső helyszínen olyan képeket, amelyek kifejezik együvé tartozásukat, eddigi közös életüket. Ha például imádtok túrázni, készíthettek fotókat erdőben, úgy, hogy a menyasszonyi ruhához és az esküvői öltönyhöz túrabakancsot húztok, de a futópálya és a futócipő párosítás sem rossz.

Ha a víz szerelmesei vagytok, akkor feltétlen készüljenek fotók vízparton, mólón, vagy épp csónakban, de ha sokat kerékpároztok akár nyeregbe is pattanhattok. Sokan ilyenkor a hivatásukat is megörökítik. Láttunk már közösségi oldalakon keringő fényképeket arról, ahogy a párok tűzoltóautó előtt, sisakkal a fejükön pózolnak, vagy éppen mentőautóba szállnak be. És akkor ott vannak még a „focistaesküvők”. Focikapu, labda, stoplis cipő, és már készülnek is az egyedi és megismételhetetlen képek. A képzelet szabadon szárnyalhat, csakúgy, mint az esküfői fotós. Ilyenkor nincs zavaró tényező, nem kell félni, hogy „lecsúszik” egy megismételhetetlen pillanatról és az elé beugráló, önjelölt fotós vendégektől sem kell kiborulnia. Megvárhatja a tökéletes pillanatot, rásegíthet a fényviszonyokra, vagy ha kell, ötször kérheti meg az ifjú párt, hogy ugorjanak jó magasra.

Viszont közel sem ilyen egyszerű a szertartáson fotókat készíteni. Nem lehet újra gyűrűt húzni csak azért, mert a ceremónia alatt a koszorúslány előkapta a mobilját és a fotós elé vetődve kattintotta szét a pillanatot. Ugyanígy az örömapát sem kérhetjük meg, hogy kísérje be újra a lányát, mert a vendégek mobillal meghosszabbított keze hol az ara, hol az ő képébe lógott be. A profi esküvői fotósok tulajdonképpen fel vannak készülve az ilyen helyzetekre. Már a vendégek legapróbb mozdulataiból leveszik, hogy éppen milyen magánakcióra készülnek, és gyorsan pozíciót váltanak úgy, hogy közben az expozíció is rendben legyen. Így meglesz az első csók. Bár annak megismétléséért nagyon kevesen háborognának. Ha pedig valaki mégis belerondít a képbe, retusálással még tudnak korrigálni. De azért ne legyenek illúzióink, ilyenkor az önjelölt fotós mamája erős csuklásba kezd. Azt pedig vendégként végképp nem engedhetjük meg magunknak, hogy mi legyünk azok, akik tönkrevágjuk a kimerevített emlékképeket. Ezért ha nem szeretnék, hogy a fotók nézegetése után esetleg mi kapjunk csuklásrohamot, akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

    

Nem Te, Ő

Az esküvői fotóst bízták meg a képek készítésével és nem téged. Ráadásul neki fizetnek is érte, nem is keveset. Ingyen meg inkább ne dolgozz!

Semmiképp sem előtte

Ha visszafoghatatlan késztetést érzel, hogy fotót készíts a ceremóniáról, állj két lépéssel a fotós mellett, de semmiképpen sem előtte, vagy közvetlenül mögötte! Nem fog tetszeni, ha hirtelen megindul hátrafelé és a körömcipődbe gyömöszölt, amúgy is összenyomorgatott lábujjaidra a 45-ös cipőjével rátapos. De az sem kellemesebb, ha hirtelen objektívet cserél és a könyökével orrnyergen vág. Ha pedig elé állsz és elbarmolod a pillanatot, ne csodálkozz, ha a statívval egy óvatlan pillanatban tarkón csap.

Minőségi vs kontár

Az elkészült fotók az esküvői költségkeret jelentős hányadát teszik ki. Ezért az ifjú pár minőségi munkát vár. A minőséget a két lépéssel távolabbi fotózásoddal is tönkrevághatod, ha mondjuk, a vakuddal belevillogsz a képbe, vagy épp kisütöd a fotós optikát a telefonod erős LED lámpájával. Legalább az autófókuszokat meg segédfényeket kapcsold ki. Ne te legyél az, aki miatt végül elégedetlenek lesznek!

Te jössz!

Ha azt szeretnéd, hogy örüljenek a fotóidnak, készíts képet mondjuk a buli forgatagában. Egy fotós sosem tud teljesen „elvegyülni”. Ő itt jómunkásember, nem pedig bulibáró. Viszont barátként te sokkal jobban tudsz olyan pozícióból fotózni, amire a fényképésznek nincs lehetősége.

Ha ezeket megfogadod, nemcsak a fotós, de az ifjú pár is nagyon hálás lesz neked!

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés