A mongol nagykövet vakációja Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. november 28. hétfő, 07:35

Az elmúlt években baráti kapcsolat alakult ki a mongol nagykövetség és Akasztó, valamint Kaskantyú között. Dr. Omboosuren Erdenechimeg Mongólia nagykövetasszonya delegációjával évente többször is látogatást tett a két településen. Nemcsak a rendezvényeket tisztelte meg jelenlétével, hanem gyakran itt pihente ki a munka fáradalmait is. Mivel lassan lejár ötéves mandátuma, úgy döntött, eljön még egy baráti látogatásra. Október 21-én ismét leutazott Akasztóra, ahol férje hódolhatott kedvenc szenvedélyének, a horgászatnak és megtekintették a soltszentimrei Csonka tornyot is, mint a magyarság legrégebbi térségi emlékművét. 

Mint azt Suhajda Antal polgármester elmondta, a beszélgetés során újabb bizonyítékokat találtak a két nép ősi összefonódására. Amikor a mocsárban elsüllyedt soltszentimrei harangok történetét elevenítették fel, felfigyeltek az azonos hangzású harang és mongol harung szavakra. A nagykövetasszony vallja a hun eredetet, jurtáikban még most is mesélnek Attila királyról. Mongóliában az egyik legnagyobb nemzeti ünnep idén a hun birodalom megalapításának 2220. évfordulója.

Erdenechimeg asszony a soltvadkerti iskolában az Attila Király Népfőiskola közel százfős hallgatóságának is tartott diavetítéssel egybekötött színvonalas előadást hazájáról és a magyar-mongol kapcsolatról.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés