Piaci reformok: további egyeztetés szükséges Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. november 09. szerda, 07:26

Nagy a felháborodás a zöldségpiacon. Sok árus elkeseredett, amikor arról értesült, hogy jövőre megemelik az asztalok bérleti díját. Sokaknak ez az egyetlen bevételi forrásuk. Azt mondják, palotaforradalom lesz, ha ezt is elveszítik. A szóbeszéd és a tények azonban nem mindenben fedik egymást. Erről beszélgettünk a szerdai piacon.

Labát Pál állandó árusa a kiskőrösi piacnak. 11 hektáron gazdálkodik, csak a saját termékét kínálja: almát, szilvát, káposztát, őszibarackot, sütőtököt, mikor mi érik.

- Csak a nepperek tudnak majd megélni, mi termelők tönkremegyünk. Ha négyszeresére emelik a helypénzt, azt mi nem tudjuk kitermelni. Kecskeméten, a nagybani piacon 31 ezer forint éves díjat fizetek három helyért. Kiskőrösön eddig 10 ezerbe került egy hely. Azzal még nincs baj, hogy emelnek: egy max. 50 százalékos drágulást még ki tudnánk termelni: 10 ezer helyett 15 ezret. 

Szerintem a piacnak most a 30-40 százaléka nepper. Kevesen vagyunk, akik kizárólag a saját termésünket áruljuk. Ahhoz, hogy nagyobb legyen a haszon, más árut is be kell szerezni. Sokan azt mondják, nem lehet kiszűrni, hogy ki a viszonteladó. Dehogynem! A székesfehérvári önkormányzat megoldotta a kérdést: az árusokat véletlenszerűen ellenőrizték. Megkérték az őstermelői igazolványát, a bellapot, amin fel kell tüntetni, mit termel. Bementek a földhivatalhoz, ellenőrizték az adatokat. Hamar kiderült, kinek nincs is földje, vagy nem azt termeli, amit árul. Aki megbukott az ellenőrzésen, nem kapott engedélyt az árusításhoz. Előnyben részesítik a helyi termelőt, ezután a környékbeliek kapnak asztalt, a vidékiek csak akkor, ha jut nekik. Ezt öt embernél kell megcsinálni, és a többi nepper eltűnik a városból. Akkor valóban a helyi termelő jut előnyhöz, ami a cél lenne: gazdának, vevőnek egyaránt. A nepper váltson ki vállalkozói engedélyt és árusítson úgy, mint a zöldséges! Szerintem a ruhásoknak is kívül lenne a helyük. Télen kevesebben vagyunk, akkor elférnek, de a főszezonban sok vita van abból, hogy elfoglalják a helyeket. Ez a tér maradjon meg termelői piacnak.

Fenyvesi Lászlóné több mint húsz éve ruhaneműket árusít a piacon. Véleménye szerint biztosan lenne olyan megoldás, amely mindenkinek jó.

- Minket, ruhásokat ki akarnak tessékelni a kinti placcra. A piacteret csak a zöldség és gyümölcsárusok használhatják. Pedig évtizedek óta együtt vagyunk. Szerintem minél többféle árut talál a vásárló a piacon, annál nagyobb a látogatottság, egyik vevő vonzza a másikat. Nálam harisnyát vesz, de ha meglátja a karalábét, azt is vásárol. És ez fordítva is igaz. Itt a belső piactéren még van forgalom, de szerdánként a hátsó terület szinte kihalt, onnan nem lehet megélni. Nem igaz, hogy nincs több hely, láthatja bárki, a bejáratnál még 5-6 árus elférne, üres a placc. 

Szerintem a parkolás is kész káosz. A kerítés mellett hagytak egy félméteres gaztengert, minthogy kiszélesítették volna a parkolási területet, és akkor biztonsággal elférne az árusok szállítókocsija is. Úgy érezzük, ezzel az új rendszerrel rákényszerítenek, hogy másutt találjunk megélhetési lehetőséget. 

Hofman Mihály sem kezdő a piacozók között. Régi kapcsolatot ápol több vidéki termelővel, értékesítővel.

- Ha árat emel a piac fenntartója, nem jár jól a vevő sem. Rákényszerülünk, hogy a terhet továbbhárítsuk, mert nem tudjuk kigazdálkodni. Dunaújvárosban, Kalocsán például ha kifizetem az éves 10-12 ezer forintos bérleti díjat, nincs több helypénz. Nem tartom igazságosnak, hogy bérleti díjat és helypénzt is kell fizetni. Van 4 hektár területem, fóliáim, ebből élek. Ott fogok árulni, ahol kevesebb a bérleti díj. Sajnálom, ha ez nem a saját városom lesz. Pedig, ha többen vagyunk, nagyobb az árkonkurencia is, ez pedig jó a vevőnek. Szerintem a vidéki árusra is szükség van, mert lehet, hogy olyan terméket hoz, ami nincs itt helyben. Egy ember Géderlakról jár ide, jó barátok vagyunk, bár sokszor ugyanazt a terméket kínáljuk. Ez nem baj, ha több az áru, több vevő jön! Nekem a ruhások sem aggatnak. Jó szándékkal mindenki elfér. Szerintem inkább a bővítést kellene átgondolni. 

A parkolással is gondok vannak. Az egyirányú kisutca közepén áll egy villanyoszlop, ez az egyedüli, ami aggat ahhoz, hogy kiszélesítsék az utat és legyen megállási lehetősége az árusoknak is…

Sok a félreértés

Személyesen tettem látogatást a zöldségpiacon és környékén árusító termelők között – mondja megkeresésünkre Domonyi László polgármester. - Az érdeklődőknek felvázoltam a testület tervét. Mindenkit biztosítottam arról, hogy a tervezett reformok csakis az itt árusító termelők és gazdák, valamint a vásárlók érdekében történnek. 

Nagyon sok a félreértés, és a téves információ az érintettek között. Ami tény: a város január elsejétől átveszi a zöldséges piac fenntartói és üzemeltetői feladatait, és saját cégével, a Kőröskom Kft-vel működteti tovább. 

Nem lesz helypénz

Jövőre pedig olcsóbb lesz a piaci árusítás Kiskőrösön minden termelőnek és értékesítőnek. Ez egy egyszerű számítás: eddig egy bérelt helyért 10 ezer forintot kellett fizetni egy évre. Plusz a helypénz alkalmanként 500 forint volt, ami egész évre vonatkoztatva több mint 50 ezer. Tehát egy évre körülbelül 60 ezer forintba került egy piaci asztal. 

A jövőben negyedévre 10 ezer forintot kell majd fizetni, azaz egy évre összesen 40 ezret, de közben nincs helypénz! Vagyis, 60 ezer helyett 40 ezer lesz egy asztal költsége, ez barátok között is árcsökkentés. 

Azt is tudni kell, hogy nem kell egész évre kifizetni a bérleti díjat, hiszen nem mindenkinek van egész évben áruja. A szerződést negyedévente lehet meghosszabbítani. Ezek a díjak olcsóbbak, mint Kalocsa, és Kiskunhalas piaci asztalárai. Ajánlom a termelők figyelmébe azt is, hogy egy asztal nem egy embert jelenthet. Akinek kevés áruja van, szövetkezzen össze a szomszédjával. Akár ketten, hárman is árusíthatnak egy két méter 30 centis asztalról. Így töredéke lesz az egy emberre eső bérleti díj.

Utcán tilos az árusítás

A másik változás: a ruhaárusoknak valóban ki kell költözni a területről. Ez nem azért történik, mert az önkormányzat nem támogatja a tevékenységüket, hanem a törvényi előírások nem engedik meg, hogy a zöldséges piacon egyéb áruk is jelen legyenek. Ezt az ÁNTSZ, és a különböző hatóságok szigorúan ellenőrzik. Ugyanezen szabályok szerint az utcán árusítást is meg kell szűntetni. A rendőrség sem engedélyezi tovább ezt a most még élő szokást, hogy a parkoló nagy részén, és a piacon kívüli területen is árusítás történjen. Balesetveszélyes, zavarja a közlekedést, és a parkolást – szól a hatósági indoklás. Minden zöldség, gyümölcs, vágott baromfi, füstölt áru és tejtermék árusnak a bekerített piacon kell kínálnia a portékáját. A fentebbi intézkedésekre azért volt szükség, mert a piac működtetésével kapcsolatos feladatokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kívánjuk ellátni.

Új kapu és asztalok

A piac hátsó kerítését megnyitjuk, egy nagy kaput alakítunk ki, ahol az árukat be lehet rakodni. A lángosos bódét áthelyezzük a piaci üzletekkel szembeni közterületre. A tulajdonossal már egyeztettünk. Eddig egy közel 70 méteres villanykábelen kapta az áramot, ami rendkívül balesetveszélyes, ha belegondolunk, hány ember fordult meg ezen a szakaszon egy-egy piaci napon. Most közvetlenül a villanyoszlop mellé telepítjük, ahol saját órát kap. 

Az üzemeltetésből befolyt összegből pedig további fejlesztéseket tervezünk. Felújítjuk a padokat, asztalokat, és újakat is készíttetünk. A kerékpártárolót is kibővítjük, mert egyre nagyobb rá az igény. V. Nagy Melinda

Még vannak kérdések

A piacozók szerint vannak még nyitott kérdések: Például, ha az aktív árus szezon néhány hetet átnyúlik mondjuk a téli, utolsó negyedévbe, akkor is a teljes bérleti díjat kell kifizetni? 

Ha csak félévre béreljük az asztalt, később visszakaphatjuk ugyanazt a bejáratott helyet? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések még egyeztetésre várnak az árusok és az üzemeltetést átvevő Kőröskom kft. illetékesei között. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés