BituMAN, az útkaparó és a KRESZ Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 28. péntek, 06:32

Sikeres projektzárás a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben

Lezárultak a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény múzeumpedagógiai programsorozatának a TÁMOP 3.2.11 pályázatoz kapcsolódó foglalkozásai.

A múzeumpedagógusok háromféle tevékenység-formát szerveztek a résztvevő gyermekeknek: témanapot, havi szakkört és heti szakkört.

A foglalkozások a közúti gyűjtemény anyagára, illetve az útépítés „munkálataira” épültek, kedvet ébresztve a szakmához, a lehetséges szakember-utánpótlás elősegítésére.

A térképészeti témanapon a gyerekek megismerkedtek a gyűjtemény több ezer térképével, megtanultak alapvető műszaki ismereteket, mérési funkciókat. Például padlóra nyomott digitális térképeket készítettek. 

A „Híres utak a történelemben” c. témanapon a múzeumpedagógus játékos formában vezette rá a gyerekeket az utak társadalomban betöltött szerepére. 

„Az út- és hídépítés története, utak a művészetekben” című témanap során a gyerekek különböző korok utakat és hidakat feldolgozó képzőművészeti alkotásaival ismerkedtek. A három nap során ők maguk is készítettek műalkotásokat, maketteket, modelleket, majd egy ”igazi” útépítésen is részt vettek. 

A „Technika és művészet – avagy egy úthenger megelevenedik” című témanapon, különböző játékos művészeti feladatok után úthengert díszítő motívumokat terveztek.

„Régi mesterségek – az útkaparók élete” című témanapon megismerkedtek a múlt század népi kultúrájával. Kirándultak Ópusztaszerre, egy autentikus „útkaparó házba”. A témanap zárásaként a gyerekek útkaparó ruhában kipróbálták a szerszámokat is.

A szakgyűjtemény dolgozói fontosnak tartják, hogy a gyerekek elsajátítsák és betartsák a közúti közlekedés szabályait. Ehhez kapcsolódott hatodik témanapjuk: „Hogy biztosra menjünk – KRESZ, közlekedésbiztonság” címmel, melynek során játékok, oktatófilmek, izgalmas vetélkedők és egy rendőrségi előadás mélyítette a diákok ismereteit. 

A heti szakkörök közül az egyik szintén egy KRESZ-közlekedésbiztonság, illetve technika foglalkozás-sorozat volt, ahol a résztvevők modellek, makettek segítségével meg is elevenítették az útépítést, a közlekedést, és azok eszközeit.

A másik heti szakkörön grafikus rajztanár vezetésével megtervezték a szakgyűjtemény új, állandó kiállításának emblematikus figuráját: BituMan-t.

A projekt kezdete: 2010. 07.01.

A projekt zárása: 2011. 08.31.

A múzeumpedagógusok bíznak abban, hogy a foglalkozásokat sikerrel folytathatják.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés