Országértékelőt tartott Font Sándor Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 26. szerda, 06:27

Október 19-én, szerdán tartotta rendes testületi ülését a kiskőrösi képviselő-testület. S bár mindössze 13 napirendi pont volt, este fél hétig tanácskoztak a városatyák. Első napirendi pontként a választókerület országgyűlési képviselője, Font Sándor tartott szóbeli tájékoztatót. Mint az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke mondta, a kiskőrösi az egyetlen testület, amely mindig igényt tartott az éves beszámolóra. 

– 1998 óta vagyok a térség országgyűlési képviselője, de ilyen intenzitású törvényalkotásnak, mint ami jelenleg folyik, még nem voltam részese – mondta Font Sándor, majd beszélt a kétharmados parlamenti többség jelentőségéről és lehetőségeiről. Egyrészt – emlékeztetett – olyan törvények meghozatalára nyílt lehetőség, amire a rendszerváltás óta egyetlen kormánynak sem, megszületett például az alaptörvény. Ugyanakkor ez nem kisebb felelősséget jelent, mint hogy bármi történik a négy év alatt, annak felelősségét nem lehet majd másra hárítani – foglalta össze a térség képviselője. Majd a kormányzati szándék főbb irányait, a születő törvények mögött álló rendező elvet igyekezett megvilágítani Font Sándor. Középpontba állította a népességfogyás megállításának szándékát – amit egyebek mellett az otthon és munkahely teremtési, a kis- és közévállalkozások támogatási programjaiban ölt testet – és az államcsőd kikerülésére tett törekvéseket. 

– 83 százalékos eladósodottsági szintről indult az ország. Ez azt jelenti, hogy éves szinten 2500-3000 milliárd forintot kell visszafizetni törlesztésre – érzékeltette a probléma súlyosságát Font Sándor, és összefoglalta az eddig megtett intézkedéseket, és azok hatását.  

– 2010 őszén a kormány felvállalta, hogy az elmúlt időszak nyerteseitől nagyobb szerepvállalást vár el. Ekkor született meg a bankadó és a rendkívüli válságadó a multinacionális áruházláncokra, a távközlési és energetikai szektorra. Óriási jelentősége volt annak is, hogy az állampolgárok 97 százaléka visszalépett a magán-nyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Mindezek révén az év végéig 73 százalékra visszük le az államadósság szintjét.   

Font Sándor nagy érdeklődéssel kísért, mintegy másfél órán át tartó beszámolójában szó esett a magánszemélyek eladósodottságáról, és az ennek megoldására született kormányzati intézkedésekről, a nemzeti értékek – közöttük a föld és vízkészlet – védelméről, a vidék, elsősorban Kiskőrös és térsége lehetséges jövőjéről is.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés