Get Adobe Flash player
Most történt, rövid hírek Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 25. kedd, 07:20

 

Ki fogja üzemeltetni az új szakrendelőt?

A járóbeteg-szakellátás működésének tapasztalatairól dr. Romhányi Zoltán, a Semmelweis Halasi Kórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a szerdai testületi ülésen. 

 

Mint mondta, nagy változások előtt áll a kiskunhalasi kórház, elsősorban a folyamatban lévő, uniós pályázati segítséggel megvalósuló 3,2 milliárd forintos fejlesztés következtében. A megújuló radiológiai osztály például az országban egyedülálló digitális technológiával áll hamarosan a betegek rendelkezésére. Miután a kiskunhalasi szülészet érte el a legutóbbi felmérés szerint a legnagyobb elégedettséget az országban – számolt be a főigazgató – különösen nagy jelentősége van egy másik nyertes pályázatnak, amely a perinatális intenzív centrum (PIC), azaz újszülött intenzív osztály kialakításához biztosít eszközöket, többek között lélegeztetőgépeket és inkubátorokat. 

Az igazgató beszélt arról, hogy 2012. január 1-jétől a megyei és fővárosi kórházak, 2013. január 1-jétől pedig várhatóan a városi kórházak is állami irányítás alá kerülnek. Azt viszont még nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy mi a helyzet akkor, ha – mint Kiskőrös esetében – egy városi kórház egy másik város tulajdonában lévő rendelőt üzemeltet. 

Orvoshiány az ügyeleten

A háziorvosi hétközi és hétvégi ügyeleti feladatok ellátásáról az Emergency Service Kft. ügyvezetője, Rédei József tartott tájékoztatót. Az adatok ismertetése mellett kitért arra, hogy egyre nehezebb feladat orvost találni az ügyeleti munkára Kiskőrösön is. Ezért az önkormányzat segítségét kéri abban, hogy a helyi háziorvosokat közösen próbálják meg bevonni ebbe a munkába. A polgármester ígéretet tett arra, hogy tolmácsolja a kérést, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy országos problémáról lévén szó végleges megoldást is központilag kell keresni. 

Elégedett Petőfi, nélkülöző Bem

Az óvodák szakmai munkájáról, működésének tapasztalatairól és a közeljövő elképzeléseiről Szabóné Lovász Márta számolt be a testületi ülésen, aki július 1-jétől vezeti az intézményt. A jövőt illetően kilátásba helyezte – tekintettel arra, hogy 25-30 nagycsoportos gyereket még egy évig óvodában szeretnének tartani szüleik, és az új köznevelési törvény szerint 3 éves kortól kötelező lesz az óvodáztatás – hogy egy plusz óvodai csoportra lesz szükség. Domonyi László polgármester ennek továbbgondolására kérte a szakembert, emlékeztetve arra, hogy ez jelentős költség lenne az önkormányzatnak. 

A Petőfi Sándor Általános Iskola működésének tapasztalatait összegző beszámolóban Grausza Jánosné igazgatónő úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag 100 százalékos az iskola felszereltsége, amit kiváló tanári gárda tesz teljessé. 

Lasztovicza László a Bem József Általános Iskola adottságait illetően kevésbé volt lelkes. Mint mondta, rendkívül nehéz anyagi feltételek között, a felújítást hosszú ideje nélkülöző épületben folyik a nevelő-oktató munka, melynek tartópillérei a pedagógusok és a technikai személyzet. Az iskola jövőképét az igazgató a neveltségi szint emelésében és az idegennyelv-tudás bővítésében látja. 

Nyugdíjba vonul a jegyző

Jóváhagyta a képviselő-testület dr. Szentendrei István címzetes főjegyző nyugdíjazási kérelmét. 61 évesen, 37 év városházán töltött szolgálat után döntött így a törvényesség őre, amit a testület tiszteletben tart. Felmentési idejét a következő év elején kezdi meg, március 24-étől pedig a tényleges nyugdíjas éveket. Domonyi László polgármester emlékeztette a képviselőket, hogy nem lesz könnyű feladat a jegyző pótlása most, amikor a közigazgatás teljes átalakítása előtt áll az ország.

Nem lesz több jégkár

Támogatta a testület a Kiskőrös térségi jégelhárító rendszer kiépítését. Ennek megfelelően összesen három darab talajgenerátort telepítenek Kiskőrös közigazgatási területén, amiből kettő telepítési és fenntartási költségeit Kiskőrös Város Hegyközsége, egyét pedig a város vállalja magára. Ez egyelőre bruttó 1,2 millió forint telepítési költséget ró az önkormányzatra, amit a 2011. évi költségvetés terhére biztosít.

A jégelhárító rendszer a tapasztalatok szerint 85-90 százalékos biztonsággal védi meg a térséget a jégesőtől, és annak következményeitől.  

Üzemeltetőváltás a piacon

A zöldségpiac hasznosításáról szóló előterjesztés sürgősséggel került a testület elé. A képviselők elfogadták azt a javaslatot, miszerint – tekintettel arra, hogy december 31-én lejár a jelenleg érvényes bérleti jogviszony – a jövőben üzemeltesse a város a piacot, a 100 százalékban városi tulajdonban lévő Kőröskom Kft-n keresztül. Major József kérdésére a polgármester elmondta, hogy a jelenlegi 1,8 millió forintos nettó bérleti díj kétszeresét várják az új konstrukciótól. 

Viselkedés óra a délibábos gyerekeknek

Az előző testületi ülésen létrehozott konfliktuskezelő bizottság munkájáról Szabóné Lovász Márta számolt be. A Délibáb utca térségében kialakult áldatlan állapotok rendezéséért dolgozó csoport munkájáról a képviselő elmondta, hogy egy átfogó nagytakarítás kezdődik a Délibáb utcában, és november 1-jétől nagy valószínűséggel egy szociális munkás is segítségükre lesz. Sok helyről érkezik támogatás, így például a bűnmegelőzési osztály munkatársa iskolai keretek között „viselkedés órát” tart majd az érintett gyerekeknek.

Az október 23-i ünnepségsorozat keretében október 22-én, szombaton este 18 órakor Haydn Messiás című darabját adják elő a Budapesti Vonósok Rónaszéki Tamás vezényletével a katolikus templomban. Vasárnap 18 órakor szentmise, 18.30-tól pedig fáklyás felvonulás lesz, amely a művelődési ház elől indul, és a kopjafához tart.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés