Népszámlálás: az idősebbek bizalmatlanabbak Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 24. hétfő, 07:15

A történelem során minden fejlett államszervezet igyekezett információt gyűjteni erejéről, teherviselő képességéről, hogy mennyi hadba hívható férfira számíthat, vagy, hogy mekkora az adófizetők száma. Az Európai Unió minden tagállama az idén készíti el nemzeti statisztikáját. Október elsejétől népszámlálás zajlik hazánkban is, melyet a Központi Statisztikai Hivatal végez. Kiskőrösön hatvanhárman vállaltak közreműködést az összeírásban. 

Grünwald Kati:

- Találkoztam együttműködő és teljesen elutasító egyénekkel is. Tapasztalatom szerint a legnagyobb bizonytalanság amiatt van, hogy hova kerülnek majd az adatok. "Én félek kitölteni, mert lehet, hogy nem tisztességes célokra használják majd.”- mondják. Véleményem szerint nem kérnek túl bizalmas adatokat. Csak, hogy mekkora a lakás, mivel fűtik, házasságban élünk-e, mi a legmagasabb iskolai végzettségünk, melyik városban dolgozunk... Ami pedig esetleg kényes kérdés, arra nem kötelező a válaszadás. Most először vagyok számlálóbiztos, remélem, a válaszadók megértőek lesznek.

Csanda Kriszti: 

- 136 lakásba kellett kiosztanom a kérdőíveket. Az Árpád utca és a Ligeti egy része a körzetem, szóval a panellakások. Ez kissé megkönnyíti a helyzetemet, mert sokan laknak egy helyen. Nem mindenütt kaptam segítséget ahhoz, hogy megtudjam, hányan laknak az egyes lakásokban. Ez azért lett volna lényeges, mert annyi betétlapot hagytam volna a borítékban. A fiatalok rugalmasabbak, az idősebbek megfontoltabbak, talán bizalmatlanok is. Volt ahol 20 perc alatt végeztem, de akadt, ahol majdnem egy óra kellett a kérdőív kitöltéséhez. igazolvány lóg a nyakamban, így elfogadják a személyem.

Sztojka Zsuzsi:

- Mivel jól ismerem a kiskőrösi cigányságot, szívesen vállaltam a Délibáb, Uzsoki és a Róna utca egy részét, ahol a legmagasabb a városban a roma lakosok száma. 114 lakásba osztottam szét a kérdőíveket és 17 helyen már ki is töltöttük, közösen. Nagyon közvetlenek voltak mindenütt, problémamentesen zajlott a látogatásom. Szeretem a számlálóbiztosi munkát, pedig először kapcsolódtam a csapathoz. Fontosnak tartom, hogy hiteles képet kapjunk arról, hogy hányan és hogyan élünk hazánkban. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés