Anyaház nyílt nehéz sorsú családoknak Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. október 19. szerda, 06:26

 

Cigány és nem cigány, hátrányos helyzetű családokon kíván segíteni az Anya-Program, melynek házigazdája a Baxtale Rom Szervezet, Sztojka László és felesége Melinda közreműködésével. A Kossuth utcai közösségi házuk egyik helységében baba-mama klubot szerveznek, mosókonyhával, főzőtanfolyammal és a csellengő gyerekek számára napközi foglalkozásokkal. 

- Egy meghívásos pályázatnak köszönhetően olyan babajátszót alakítottunk ki sok szép játékkal, ahol a háromévesnél fiatalabb gyermekek felügyelet mellett hagyhatók, míg az édesanyáknak egyéb ügyeiket kell intézni, és nem megoldott a pici elhelyezése egy-két órára. Emellett az anyukák megoszthatják tapasztalataikat egymással, tanácsokat kaphatnak orvostól, betegjogi képviselőtől, pedagógustól vagy pszichológustól.

Nyilvános mosókonyha 

- A legnagyobb segítséget a nyilvános mosókonyha jelenti a hátrányos helyzetben élőknek. Sokaknak elzárta a vizet a szolgáltató a házukban a felhalmozott tartozások miatt. A Kossuth utcai közösségi házban saját mosószerrel kimoshatják a ruhákat, a szárítógépben meg is száríthatják, sőt még ki is vasalhatják. Ezzel óriási lépést tehetnek a családok annak érdekében, hogy a gyerekek ne érezzék kirekesztve magukat az ápolatlanság, a koszos ruha miatt. Ezáltal reményeink szerint a gyerekek tanulási teljesítménye is javul. Arról nem is beszélve, hogy aki kis korától a tisztasághoz szokik, annak ez igényévé is válik. Az asszonykáknak főzőtanfolyamot szervezünk, hogy már a családi környezetben hozzászokjanak a gyermekek az egészségesebb táplálkozáshoz. Így kevesebben fogják azért elutasítani a menzai ételt, mert nem ismerik az íz világát. 

Napközi a romagyerekeknek

A Délibáb utcában hatvan gyerek él, viszonylag szűk közösségben. Ennyi gyerekkel komolyan kell foglalkozni. Sztojkáék egy családi napközi beindítását tervezik, ahol nemcsak az iskolai tanévben, hanem a szünidőben is hasznos elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek.

- Arra is figyelmet szeretnének szentelni, hogy a legtöbb gyerek azoknál a családoknál születik, akik a legsúlyosabb mélyszegénységben élnek. A gyermekáldás ugyan örömteli dolog, de arra is gondolni kell, hogy néhány éven belül tömeges lakásgondok várhatók. A köztartozások miatt sokaknak távozniuk kell a szociális bérlakásokból, de nincs hova. Közös beszélgetésekkel, szakemberek meghallgatásával keressük a kiutat. E problémák megoldására jött létre az Anya-Program, mint önsegélyező szervezet, ahol mindenki segíti a másikat, tanáccsal, jó szóval, példamutatással – fejezte be Sztojka László.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés