Get Adobe Flash player
Jubilál az interaktív kiállítás Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2019. október 28. hétfő, 14:53

Tíz éve, 2009 októberében indult országjáró körútjára a Paks II. projektet bemutató interaktív tájékoztató kamion. A guruló kiállítás ezalatt több száz települést felkeresett annak érdekében, hogy a lakosság első kézből kapjon tájékoztatást az atomenergiáról és az új blokkokról. Az elmúlt évtizedben csaknem 400 ezer látogató tekintette meg a kiállítást.

 

​Az Országgyűlés 2009. március 30-án hozzájárulását adta az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítéséhez Pakson. Októberben Bodáról pedig már útjára is indult egy utazó kiállítás, hogy a lehető legtöbbekkel megismertesse az atomerőmű kapacitásfenntartását célzó terveket. A Jövőnk Energiája kamion legelső látogatóinak az ötletgazdák, a Paksi Atomerőmű akkori vezetői – Süli János vezérigazgató, Lenkei István kapacitásbővítési igazgató és Mittler István kommunikációs igazgató – mutatták be a kiállítást. Süli János ma az új blokkok létesítéséért felelős miniszter, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Mittler István pedig az új blokkok létesítéséért felelős társaság kommunikációs igazgatója.

 

Süli János, Mittler István és Lenkei István az interaktív kamion első állomásán, Bodán

 

Mittler István kiemelte, a parlament2009-es döntésének helyessége megkérdőjelezhetetlen, hazánk biztonságos áramellátása érdekében szükség van a négy ma működő blokkot felváltó korszerű új egységekre.

–Célunk ezzel a kiállítással az volt – és ma is az –, hogy minél többen értesüljenek arról, hogy azért van szükség a két új blokkra, mert hazánk csak az atomenergia segítségével tudja garantálni az áramellátást megfizethető áron, klímabarát módon – húzta alá a kommunikációs igazgató kiemelve, elkötelezettek abban, hogy széles körben adjanak tájékoztatást a projektről. E tevékenységük egyik fontos eszköze a kiállítás, amelyinteraktív eszközökkel, játékos formában mutatja be az atomenergiát. A jármű az elmúlt évtizedben járt a hazai nukleáris létesítmények környezetében található, valamint a hulladéktároló-helyek kutatásában érintett falvakban, városokban, illetve az ötezer főnél magasabb lélekszámú településeken, 2013 óta pedig minden évben látogatható a népszerű belföldi zenei és kulturális fesztiválokon és már hagyományosan résztvevője olyan nagy rendezvényeknek is, mint a VOLT Fesztivál, az EFOTT, a Sziget vagy a Csabai Kolbászfesztivál.

 

      

2013-tól a jelentősebb hazai fesztiválokon is látogatható az interaktív kiállítás.

 

Indulása, azaz 2009 októbere óta közel 150 ezer kilométert tett meg, mintegy 800 helyszínen állomásozott, több mint 12 ezer órán át tartott nyitva a kamion. 48 nyári fesztiválon fordult meg, ezek közül több rendezvénynek már visszatérő szereplője. A kamion belsejében rejlő tárlatot az elmúlt tíz évben csaknem 400 ezren látták.

 

 

 

 
Hirdetés