Gasztronómiánk kincsei I. Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2018. november 15. csütörtök, 00:00

MÉZ(édes) DINNYE

Sokan nem is tudják vagy sejtik, hogy a Magyar Hungarikumok közé tartozik a Magyar dinnye és a magyar akácméz is egyaránt.

Alig néhány hete, hogy a Kiskőrösön megrendezésre kerülő Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok keretein belül hazai termékek bemutatója keretén belül minden kedves érdeklődő megkóstolhatta a nagyon finom és egészséges dinnyét és mézet, amelyet szorgosan gyűjtöttek a nyár folyamán a környékbeli méhek.

Jelentős egészségügyi hatása van mindkét terméknek, most nézzük meg, hogy miért is érdemes fogyasztanunk mézet és miért dinnyét. Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e túl sokat fogyasztani belőlük? Most erre is megkerestük a választ.

Egy dietetikus véleménye alapján a dinnye energiatartalmának a 90%-át a benne található gyümölcscukor miatt a szénhidrát teszi ki, ezért a mértéktelen fogyasztása nem javasolt. Akik parlagfű vagy pollenallergiában szenvednek, vigyázzanak a dinnye fogyasztásával, mert ugyanolyan tüneteket észlelhetnek, mintha egy mezőn sétálnának. Ennek oka egy biokémiai jelenség, az úgynevezett keresztreakció. Bizonyos anyagok, amelyek szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket. Ha valaki dinnyés fogyókúrába kezdene, akkor előtte mindenképp konzultáljon háziorvosával.

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is használjuk. Mai ismereteink alapján a méz rendkívül jó hatással van az egészséges szervezetre, hiszen a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír. Ennek ellenére nem mindenkinek javasolt a fogyasztása.

A szakemberek is az egészséges embereknek is maximum egy teáskanállal javasolnak egy napra. 100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek, ezért használatával csínján kell bánni! 80 százalékban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, amelyek egyszerű cukrok, így igen hamar felszívódnak, könnyen emészthetőek, kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. A cukorbetegeknek éppen ezért nem ajánlott, kivéve ájulás esetén.

Tehát amikor csak lehetőségünk van rá, bátran fogyasszunk mindkét magyar termékből, de csak mértékkel!

A cikk sorozatot támogatta a Agrárminisztérium, Hungarikum Főosztálya!

 

 

 
Hirdetés