Aszódi Attila: a létesítési engedély kulcsfontosságú Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2018. június 21. csütörtök, 10:03

Prof. Dr. Aszódi Attila államtitkár június 20-án a Paks II. projekt aktualitásairól tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek Pakson. A szakember a jelenleg készülő létesítési engedélykérelem összeállítása mellett beszélt arról is, hogy milyen munkálatokat kezdtek meg.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár a projekt jelenlegi állapotáról elmondta, hogy egy trafóház építése elkezdődött és több épület engedélyezése, tervezési folyik. Hozzáfűzte, hogy az úgy nevezett felvonulási területen zajló munkálatok mellett a létesítési engedélykérelem összeállításán dolgoznak.

- A létesítési engedély kulcsfontosságú, hiszen ebben kell igazolni, hogy az új létesítmény teljesíti a nukleáris biztonsági szabályzatokban előírt követelményeket – hangsúlyozta Aszódi Attila, aki kitért arra is, hogy az EPC szerződés szerint a tervezés, építés, üzembe helyezés a fővállalkozó feladata, azért viszont az atomtörvény rendelkezése szerint az engedélyes, ez esetben a Paks II. Zrt. felel, hogy az erőmű teljesítse a vele szemben támasztott követelményeket. Az orosz fél által készített dokumentációt ezért a Paks II. felülvizsgálja, majd, ha mindenben megfelelőnek találja, benyújtja az Országos Atomenergia Hivatalnak. Tájékoztatása szerint erre az ütemterv szerint még idén sor kerül.

A szakember beszélt arról is, hogy több a paksihoz hasonló erőmű üzembe helyezése megtörtént, újabb blokkok is épülnek szerte a világban. Az atomerőművek képesek a legnagyobb mennyiségben széndioxidmentes villamos áram előállítására, az Európai Unió áramtermelésének megközelítőleg egynegyede származik atomerőművekből, ennek ellenére komoly energiapolitikai vita zajlik továbbra is ebben a témában.

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy érdemi szakaszba lép az a bírósági eljárás, ami annak nyomán indult, hogy Ausztria megtámadta az Európai Bizottság döntését a Paks II projekt állami támogatásával kapcsolatban. A közeli napokban kell jelezniük azoknak az országok, amelyek szeretnének beavatkozni. A magyar kormány ezt meg is teszi, és természetesen amellett érvel, hogy hagyja helyben az Európai Bíróság az Európai Bizottság döntését – hangsúlyozta.

Dr. Aszódi Attila szerint hosszú folyamat lesz, akár két évig is eltarthat, de nincsen halasztó hatálya, azaz lehet folytatni a munkát.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a fővállalkozó már több tendert meghirdetett, köztük a turbinaszigetre vonatkozó kapcsán nyertest is hirdettek, a közeljövőben újabb tenderek is várhatóak. Köztük elsőként azok, amelyek hosszú gyártási idejű berendezésekre vonatkoznak, hiszen ezek nyersanyagát be kell szerezni, gyártását elő kell készíteni annak érdekében, hogy a munka az engedélyek megszerzésével elindulhasson.

 

 

 

 

 
Hirdetés