Negyven százalék felett lehet a magyar beszállítói arány a Paks II.-ben Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. november 24. péntek, 08:22

Bizonyos munkákban, például az építő-szerelő bázis létesítése során a magyar beszállítói arány jelentősen meghaladhatja a 40 százalékot a Paks II. beruházás megvalósításában – ezt Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese jelentette ki az Atomex Europe Budapesten rendezett beszállítói fórumán november 20-án.

Süli János,a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy egyre több információt tudnak adni a magyar és külföldi vállalkozóknak arról, hogy milyen módon, milyen formában tudnak bekapcsolódni a munkába, amit visszavonhatatlannak tekintenek.

  

Úgy dolgozunk, hogy a két új atomerőművi blokk minél hamarabb elkészüljön és Európa két legjobb blokkjaként működjenek – hangsúlyozta a miniszter, aki hozzáfűzte, hogy a fórumon olyan információkat tudnak átadni a vállalkozóknak, külföldi, belföldi partnereknek, melyben olyan információkhoz jutnak, melyek konkrét tényeket tartalmaznak. A konzultáció során ugyanis a konkrét munkavállalásra és a szerződéskötéshez kapcsolódó garanciák és kötelezettségek kapcsán felmerült kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Süli János miniszter elmondta, hogy a negyven százalékos magyar beszállítói arány biztosításában a cégek integrációjának elősegítése mellett a szakemberképzésben is nagyon komoly feladatai vannak hazánknak. Hozzátette: számunkra is fontos, hogy az előkészítő munkák 2018-ban elinduljanak.

A 40 százalékos magyar beszállítói arány megvalósulásának fontosságáról beszélt Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese is, aki elmondta, hogy ehhez közös munka szükséges. A megvalósuláshoz kidolgoztak egy olyan beszerzési eljárást, amely a magyar cégek részvételét segítik elő. Ennek során minden társaság számára hozzáférést fognak biztosítani azokhoz az információkhoz, amelyek szükségesek a projekt által támasztott követelmények megismeréséhez. Kirill Komarov azt is hangsúlyozta, hogy a Novovoronyezsben és a Leningrádban épített blokkok referenciaként szolgálnak az Európába tervezett projektekben, és megfelelnek minden Fukusima utáni új nemzetközi követelménynek.

Süli János hozzátette: a magyar szakemberek folyamatosan nyomon követték ezeknek az erőműveknek az építését, minden a beruházásokhoz kapcsolódó kérdésben napi információkat kaptak mindkét helyszínről.

 

 

 
Hirdetés