Ha nem akar gyógyszert szedni... Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 15:52

 

 

Légúti allergiában minden negyedik, ötödik magyar szenved. Pár hét múlva beköszönt a parlagfű szezon is, amely a kimutatások szerint mintegy kétmillió ember életét keseríti meg hazánkban. Mit tehet az, aki nem akar gyógyszereket szedni? - kérdeztük Szabó Olga természetgyógyásztól.


- Az allergiák kezelésében nemcsak az akupunktúra, de a különféle gyógynövénykúrák, méregtelenítés is nagyon hatásos, hiszen a kibillent immunegyensúlyt kell elsősorban helyreállítani. Sokszor valamilyen emésztési probléma húzódik meg a háttérben, ezért fontos a salaktalanítás is.

A gyógynövényboltokban számos gyógytea közül választhatunk, de magunk is összeállíthatunk teakeverékeket az immunrendszer erősítésére. A gyömbér például javítja a tüdő és az emésztőrendszer működését, az apróbojtorján, a körömvirág és a cickafark regenerálja a gyomor- és a bél nyálkahártyáját, a fokhagyma remek immunerősítő, de stimuláló hatása miatt az allergiásoknak előnyös a hagyma fogyasztása is.

A magas C-vitamin tartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása is előnyös, mert azok is erősítik a szervezet védekezőképességét, a hal és a tengerek különféle gyümölcsei pedig gazdagok Omega 3 zsírsavban, amely gyulladáscsökkentő hatású és a keringési, valamint a zsíranyagcsere rendszer szabályzója és emellett erős immunerősítő.

A július-augusztusi parlagfű főszezonban tehát még inkább figyeljünk az egészséges étkezésre, az allergiások lehetőleg kerüljék a nehezen emészthető állati eredetű fehérjék fogyasztását, hiszen sok embernél az allergiás reakciókat éppen a nem megfelelően megemésztett fehérjék a pollenekkel keresztreakcióba lépve okozzák.

Ugyancsak keresztreakciót okozhatnak egyes növények is, ezért parlagfű-szezonban az allergiások ne egyenek sárga és görögdinnyét, cukkínit, uborkát, tököt, banánt, gesztenyét, napraforgómagot és paradicsomot, valamint a lehetőségekhez mérten tartózkodjanak a kamilla, az őszirózsa, az üröm, a körömvirág, a tárkony, a napraforgó pollenjének belégzésétől. Nemcsak a zöldség, vagy a gyümölcs, de a belőlük előállított különféle készítmények, sőt a kozmetikumok is allergizáló hatással bírhatnak.

Mindezek mellett hasznos lehet még például a gyakori hajmosás, a lakás többszöri alapos kiporszívózása, a bútorok nedves ruhával való letörölgetése, az ágyneműhuzat gyakoribb mosása, napszemüveg viselése.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés